Leegstand en asbest

Tot 2030 geven 1.000 Zeeuwse boeren er de brui aan

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 20 reacties

Zeeland barst van de boerenbedrijven en nergens in Nederland werken zoveel gezinsleden mee in het boerenbedrijf als in Zeeland. Maar nu lijkt het erop dat voor 2030 zo’n 1.000 Zeeuwse boeren stoppen met hun bedrijf, stelt een rapport van de Rekenkamer Zeeland.

De boeren zullen stoppen omdat ze geen bedrijfsopvolger hebben. Dat heeft grote invloed op de omgeving. De 1.000 stoppende bedrijven vertegenwoordigen een bebouwde oppervlakte van rond de 130 hectare. Dit komt neer op één derde van het totale areaal aan agrarische bebouwing in Zeeland. In de periode tot 2012 kwam al ongeveer 150 hectare vrij van de agrarische bestemming.

In de meeste gevallen wordt de grond van boeren die hun bedrijf beëindigen door andere agrarische ondernemers overgenomen. De op het erf aanwezige loodsen, schuren, stallen en dienstwoningen verliezen hun agrarische bestemming. Een klein deel zal nog wel gebruikt worden als woning of een andere bedrijfsmatige functie krijgen, maar er zal zeker ook een groot deel leeg komen te staan.

Vooral nieuwe bestemming vinden voor grotere gebouwen is lastig

Het is vooral lastig om voor grotere gebouwen een nieuwe bestemming te vinden en als gevolg van schaalvergrotingen zijn er bijvoorbeeld vooral veel grote schuren in de regio. Daarnaast waarschuwt de Rekenkamer ervoor dat er in één op de drie vrijkomende gebouwen asbest verwerkt zit.

De Rekenkamer vindt het belangrijk dat de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten snel aan de slag gaan om samen een plan voor de gebouwen die vrijkomen. Ook moeten ze nu al een oplossing bedenken voor de gebouwen die asbest bevatten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
zeeuwszilt 8 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10870627/Tot-2030-geven-1.000-Zeeuwse-boeren-er-de-brui-aan]Tot 2030 geven 1.000 Zeeuwse boeren er de brui aan[/url]
Ik nie hoar, ik worstel en kom boven!
Nou gaahn ik a bollus eaten
Abonnee
zeeuwszilt 8 Juli 2016
Ik ghaan daaer nie bie horen, ik za worstelen and ik kom bhoven. En nou ghaan ik a bollus eeten
Vette juun 8 Juli 2016
Ah je der mear wel reumbeuter op doehe
schoenmakers1 8 Juli 2016
Hier moet onze regering met van Dam voorop wel van watertanden lijkt me, zoveel boeren laten oprotten
pietje 8 Juli 2016
nu het rapport er ligt dat fijnstof schadelijk is, en dus elke veehouder een schadeclaim tegemoet kan zien vanuit zijn omgeving, zullen er wel meer stoppen!!!!
Abonnee
driekus vierkant 8 Juli 2016
We ghaaan allemaole near de donder mhee zo'n staaaaaets secretaaaaares. Der bluuft gheen boer ovhear so. We ghaan kapot haan da linkse thuig
juun 8 Juli 2016
verheet de vvd nie hin aar beter vo de boer
Michiel de Ruyter 8 Juli 2016
A je nie tevreeu ben moe je opdondere naar ut buutenland
Want daar is alles beetur

Zeever nie mensun tis overal wel wa.
In de noordoost en flevo is dr over un poar joar geen grond meer geschikt om zonder abcdefg resistentie erpuls te zettun en fusaarium resistente juun te loaten groein
henk 9 Juli 2016
Kunnen beter van Zeeland een schiereiland van Engeland maken; iedereen goed mee. Den Haag weer een stel boeren kwijt; asbest kwijt en geen onderhoud meer aan Deltawerken....
... en de Zeeuwse boeren eindelijk als eerste van Brussel en Nederlandse gezijk af.... Een Zeexit , dus ... ( of een Zeëexit, Zee-exit, you name it)
eunj 9 Juli 2016
Michiel de Ruyter schreef:
A je nie tevreeu ben moe je opdondere naar ut buutenland
Want daar is alles beetur

Zeever nie mensun tis overal wel wa.
In de noordoost en flevo is dr over un poar joar geen grond meer geschikt om zonder abcdefg resistentie erpuls te zettun en fusaarium resistente juun te loaten groein

Daar zijn het de boeren zelf die hun grond verzieken!!! De duurste en beste grond van Nederland als wegwerpartikel?
peter 9 Juli 2016
het wordt tijd voor een referendum in Nederland. En ik denk dat 80% uit de EU wil.
mattjanne 11 Juli 2016
De EU moet blijven,nooit komt het goed met ieder zijn eigen land, wereldwijd zijn de prijzen aan de boeren te laag,.. de graanprijzen moeten omhoog naar een basisprijs 200 € de ton?, het teveel moet verwerkt worden, bio ethanol,de mij. moet hiertoe bijdragen, een verzekeringspremie voor steeds voldoende en gezond voedsel,en dit wereldwijd,alleen zo kan de boer nog zeker zijn van een inkomen,voordeel voor iedereen!!
Abonnee
erik 11 Juli 2016
ze beginnen al een forumpje in hun eigen taal, geen touw aan vast te knopen. Als het voor iedereen is graag in leesbaar Nederlands.
Klaas 11 Juli 2016
Net of de meeste andere forums wel in gewone taal is .Daarvan is het niveau zo laag dat een gewone nuchtere agrarier er ook geen bal van snapt
West Vloaming 12 Juli 2016
erik schreef:
ze beginnen al een forumpje in hun eigen taal, geen touw aan vast te knopen. Als het voor iedereen is graag in leesbaar Nederlands.



Tes overaol tzelste: waddeein de minschen nie mjir nodig in goen tid: de boer en de paster.

Lattud ne kjir oorlog koemen: zie ze ne kjir loopn noar den boer en de paster in kerke!

Woar peisje da we noar toe goan?
1 stein 14 Juli 2016
Ajandr pruumpje zit kanjtwe zehhun
anton 14 Juli 2016
Wat een flauwekul over dit onderwerp.Ik heb al eens meer gevraagd iets nuttigs te schrijven en niet van deze flauwekul waar een gezond mens kots misselijk van gaat worden. Allen van harte beterschap mocht u ziek zijn van deze brol.
huu ? 14 Juli 2016
wat is 'brol' ?
anton 14 Juli 2016
Misschien u ook even in de spiegel kijken
Dirk 16 Augustus 2016
Dit is niet alleen in Zeeland!!!!!!!!!!!!
Abonnee
polder boer 18 Augustus 2016
Inderdaad, hier ook!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden