Areaal stijgt licht

Duitse akkerbouwer experimenteert met uien

18 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het areaal groentegewassen in Duitsland stijgt dit jaar fors, in navolging van een jaar met grote tekorten. Het areaal uien neemt licht toe. Onder andere in de deelstaat Nedersaksen, waar een derde van alle Duitse uien wordt verbouwd. Vooral aardappeltelers krijgen interesse voor het gewas.

Landvolk Niedersachsen – de belangenbehartiger voor boeren in de deelstaat – maakt bekend dat het areaal uien dit jaar 2.325 hectare bedraagt in totaal. Dit was in 2012 nog 2.000 hectare. Een derde van alle uien worden in Nedersaksen geteeld. Die groei is vooral te danken aan de vraag naar lokaal geteeld product en stabiele prijzen, laat een woordvoerder weten. ‘Veel grote aardappeltelers hebben de laatste jaren de teelt van uien opgestart omvat het machinepark vaak voor beide gewassen gebruikt kan worden.’

2.325

hectare

bedraagt het uienareaal in Nedersaksen dit jaar

De woordvoerder is van mening dat verdere groei zeker niet uit te sluiten is. Bijvoorbeeld vanwege beëindiging van het suikerbietenquotum. Is de bietenprijs niet naar behoren, dan kan er meer interesse in uien ontstaan, zo oppert hij.


De deelstaat teelt vooral zaaiuien. Volgens consultant Michael Dunker zijn winteruien geen succes. ‘De Pfalz-regio is altijd vroeger en in het verleden waren er veel problemen met ziektes. Negentig procent zijn daarom zaaiuien die in het voorjaar worden gezaaid.’ De oogst start naar verwachting aan het einde van de maand, met opbrengsten die tussen de 53 en 54,5 ton per hectare liggen. Kenmerkend voor Nedersaksische uien is dat ze lang te bewaren zijn. Volgens Dunker wordt een gemiddelde oogst verwacht dit jaar. De prijzen zijn stabiel te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden