Inside: Uienmarkt

Handel rode uien in de file door gebrek aan export

22 Augustus 2016 - Niels van der Boom - 26 reacties

Een gebrek aan exportkansen maakt het voor kopers en verkopers van rode plant- en zaaiuien moeilijk om van hun product af te komen. Daarbij komt nog een sterk wisselende opbrengst. Doordat de plantuien wachten op een bestemming schuift de markt voor zaaiuien verder op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de verhalen dat Egypte met een fors kleinere oogst rode uien te maken zou hebben – gevolgen van krimpend areaal en droge weersomstandigheden – lijkt dat de export niet te deren. Daar heeft de Nederlandse handel flink wat last van. De lage Egyptische uienprijzen, die voor de telers in het land nadelig zijn, werken voor de export juist goed.

12-16

euro/100 kg

is de afland prijs van rode zaaiuien

Het gevolg is dat de Nederlandse rode plantuien niet of nauwelijks een koper hebben gevonden, en nog óf bij de teler óf bij de sorteerder liggen. Omdat er voor de plantuien geen plaats is schuift ook de interesse in zaaiuien op. Sporadisch worden zaken gedaan afland, uitgegroeid, maar dat in speculeren. Daarbij wordt een prijsniveau rond de 12,00 euro per 100 kg genoemd. Kopers en verkopers zijn beide afhoudend.

De kwaliteit van de rode plantuien is wisselend, lopend van matig tot zeer goed. Rode (plant)uien zijn uiteraard nooit zo sterk als de gele variant. De opbrengsten van rode plantuien zijn vaak ook geen topper, zo zeggen insiders. De beschikbaarheid van mindere partijen drukt ook de marktstemming. Voor de rode zaaiuien is het nog wat vroeg om iets over opbrengst en kwaliteit te zeggen. Net als bij de plantuien lijkt de spreiding in kwaliteit erg groot. De komende vier weken kan nog van alles gebeuren, zoals de hittegolf die ons deze week te wachten staat.

Update 16:00: De genoemde uienprijs van 12 euro voor rode uien is de absolute bodem, zo laten insiders weten naar aanleiding van het artikel. Het huidige prijsniveau ligt eerder tussen de 14 en 16 euro per 100 kg, afhankelijk van de grofte en kwaliteit van de partij. Zo gaan in de handel ook geluiden op dat de situatie omtrent de Egyptische uien – en daardoor de moeizaam verlopen plantuienhandel – wordt gebruikt als instrument om de prijs te drukken. Dit zou het geval zijn nadat teveel Egyptische uien zijn ingekocht. Toch zijn er ook commissionairs die op een lager prijsniveau wijzen, rond de 13 tot 14 euro. Het gaat dan wel om grove partijen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden