Extreem veel kromme peen

Peenopbrengst tot 15 procent lager maar vraag blijft klein

27 Oktober 2016 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Met een kleinere opbrengst en gemiddeld minder kilo netto in de kist is er zeker niet meer peen dan vorig jaar. Een gunstig teken voor de markt, zou je zeggen. Toch zit er al weken weinig beweging in.

Werd er een paar weken geleden door sommigen nog gedacht dat er enorme peenopbrengsten in het verschiet lagen, die zitten er faliekant naast. Na pakweg 3 weken rooien geven de handelaren eensgezind aan dat de opbrengst blijkt steken op gemiddeld 120 tot 125 kisten per hectare; dat komt neer op een verlies van 10 tot 15 procent ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Er zijn goede percelen, maar ook veel mindere bij. Dat zou te maken kunnen hebben met dat de regen heel plaatselijk is gevallen. Er waren gebieden dichtbij elkaar bij met 5 mm, maar ook van 20 mm. Wellicht was op de minder percelen de structuur wat minder.

Toch wil dat niet zeggen dat de koelhuizen niet vol komen. Er wordt op dit moment niet bijgekocht. Er is weinig vraag. Ook de Belgen laten zich niet horen, zegt een handelaar. De zuiderburen schuiven oogstbare percelen naar achteren vanwege rooiproblemen. De gang komt er gewoon niet in op de markt. Daarbij wil ook de export niet vlotten. Er gaat peen voor overzee weg. Vooral naar Afrika. De handel die wel plaatsvindt is voor de koelhuismarkt. Buiten dat is er weinig handel. Wel gaat er grove peen weg voor 65 tot 75 euro per kist. Dit is meer een strategische zet, omdat het erop lijkt dat er dit jaar minder grove peen komt. Bewaarpeen brengt 8 tot 9 euro per 100 kg op.

De kwaliteit van de peen is goed, zo claimen de bronnen. Er is nagenoeg geen muizenvraat. Incidenteel zijn er wel wat telers met muizenschade, maar in de meeste partijen zit niets. Naast meer peen met ondermaat, is er opvallend meer bewaarpeen met extreem veel kromme exemplaren. Dat zal eruit moeten, wat tot veel tarra leidt. Door de goede opkomst stond er veel peen op een meter wat de kans op kromme peen vergroot.

Denemarken heeft een stukje Noord-Duitse markt van Nederland afgesnoept

In de meeste landen om ons heen zijn de peenarealen uitgebreid. In Duitsland zijn de opbrengsten ook niet top, maar de Duitsers hebben voldoende om zichzelf van peen te voorzien. Bovendien hebben de Denen een stukje Noord-Duitse markt van Nederland afgesnoept. Denemarken breidde de afgelopen jaren met succes de peenteelt uit en kunnen nu vers van het land exporteren.

In België is zeker minder peen dan andere jaren. Er zijn nog altijd gebieden die niet kunnen rooien door de droogte. De komende periode wordt ook geen regen verwacht, maar de kans op vorst neemt wel toe. Daarbij is het bij peen zo dat het na de regen goed is een week te wachten met rooien, zodat de wortel zich kan volzuigen, de onderkant van de wortel ook nat is en er voldoende grond wordt meegerooid.

In Polen is het een ander verhaal. De Polen hebben theoretisch meer peen dan anders, maar het is daar nog niet van het land af terwijl de temperatuur begint te dalen. Het is afwachten of de oogst er op tijd, voor de vroege vorst, uitkomt. Gunstig is wel dat de ruzie tussen Turkije en Rusland is gesust. Turkse peen kan nu weer naar Rusland worden geëxporteerd en zit ons niet meer in de weg op de Balkan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kees 31 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10872085/Peenopbrengst-tot-15-procent-lager-maar-vraag-blijft-klein]Peenopbrengst tot 15 procent lager maar vraag blijft klein[/url]
Wat is nu peenprijs ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden