Mogelijk worden kiemremmers Royal MH en Crown MH in teeltseizoen 2018 verboden. De Europese Commissie is vooralsnog niet van plan om de toelating van de actieve stof maleïne hydrazide te verlengen. Dat zou een ramp zijn voor de gehele uiensector.
Op dit moment loopt een Europese herregistratieprocedure voor de actieve stof maleïne hydrazide. Op de Nederlandse markt vermarkt onder de merknamen Crown MH van Certis en Royal MH van Bayer. De Europese toelating voor de actieve stof verloopt per 31 oktober 2017. Dat betekent dat de groeiregulator na die datum niet meer verkocht mag worden.
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de Europese toelating van de actieve stof vooralsnog niet te gaan verlengen. Als zij bij die beslissing blijven, heeft dat grote gevolgen voor de uiensector vanaf 2018. Maleïne hydrazide is een onmisbare actieve stof en daarmee een zeer efficiënte oplossing voor de kiemremming, zo schrijven de fabrikanten in een brief. Alleen door de inzet van maleïne hydrazide is het tot op heden mogelijk om uien gedurende een zeer lange periode kiemvrij te bewaren, vervolgens over grote afstanden te transporteren en uiteindelijk kiemvrij te vermarkten op veelal op grote afstand gelegen internationale markten.
Een verbod betekent dat de export van uien die in de laatste vijf à zes maanden van het exportseizoen weggaan, wegvalt. Sowieso de verre bestemmingen. Zonder kiemrustbehandeling begint een ui van die leeftijd zodra de klimatologische omstandigheden veranderen meteen te schieten. Grofweg 55 procent van de export wordt voor de jaarwisseling afgezet. Een groot deel van die 45 procent die erna een koper vindt, zal daarom wegvallen. Bijkomend gevolg is dat er minder werk voor sorteerders is, een dikke streep door de rekening van exporteurs komt en uiteindelijk het areaal terugloopt.
Zowel Bayer als Certis vragen de sector daarom het belang van MH actief te ondersteunen. Agrifirm en Cebeco Agrochemie hebben inmiddels een brief naar het Ministerie van Economische Zaken gestuurd om het belang van maleïne hydrazide voor de Nederlandse uiensector te onderstrepen.
Niet alleen voor uien, maar ook voor het lang en kiemvrij bewaren van aardappelen is registratie van MH belangrijk.
© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10872446/Mogelijk-verbod-op-MH-zet-vette-streep-door-uienexport-]Mogelijk verbod op MH zet vette streep door uienexport[/url]
Geef t liever ook niet aan m'n kinderen. Een middel wat de celdeling stopt!