Alternatieven lastig

Zonder MH in uien exportkampioen af

28 November 2016 - 21 reacties

Nederland staat 1-0 achter. Deze week moet de lobby om te voorkomen dat het Europese voorstel om MH niet te verlengen wordt aangenomen, zijn werk doen. Exporteurs vrezen het ergste, want alternatieven liggen niet voor het oprapen. 

Met dat het voorstel om Europese toelating van de actieve stof maleïne hydrazide (MH) vooralsnog niet te gaan verlengen en de late bekendmaking de sector weinig ruimte geeft de zaak snel voor te bereiden staat Nederland 1-0 achter. Deze week moet de lobby zijn werk doen om te voorkomen dat het voorstel wordt aangenomen, want op 6 en 7 december staat een discussie met vertegenwoordigers van de Europese en nationale autoriteiten gepland.

Mocht er geen herregistratie komen, voorzien exporteurs het ergste. ‘MH is een onmisbare actieve stof in uienteelt,’ reageert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions die de discussie vorige week met grote zorg vernam. ‘Gebruik van deze stof maakt het mogelijk dat Nederland het gehele jaar rond haar uien kan afzetten. Zonder deze stof is export in de periode van december tot juni niet meer mogelijk.’

Daarbij wijst ze op de grote economische betekenis van Nederland in de teelt van uien en het belang ervan voor de rest van de wereld. ‘Onze sector heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot wereldwijd meest hoogwaardige sector voor teelt, verwerking en vermarkting van uien. Nederland zal een cruciale rol spelen in het voeden en beleveren van toekomstige (klimatologische) tekorten van basisvoedsel wereldwijd. Er is geen vervangend middel en met dreiging van deze beëindiging van de Europese toelating komt de gezondheid en het bestaan van onze sector, maar ook de positie van agrarisch Nederland in gevaar.’

Goede bewaarheid en kwaliteit heeft Nederland tot kampioen gemaakt
 

Wiskerke stelt voorop dat consumptieveiligheid van het product bovenaan staat met de allerhoogste prioriteit en pleit daarom voor onafhankelijk, deskundig onderzoek dat uitwijst of er mogelijke effecten kunnen zijn met consumptie van MH. ‘Deze discussies kunnen behoorlijk wat vragen oproepen en daarom is het belangrijk dat er niet zomaar wat geroepen wordt.’

Exporteur Eric Waterman denkt er nagenoeg hetzelfde over. ‘Zonder MH zijn we exportkampioen af.’ Harde woorden, maar wel een feit, stelt hij. ‘De uienteelt heeft zonder MH geen toekomst. Wij zijn een exporterende natie; dat betekent dat wij de uien ver weg sturen. Soms zit er tussen het vertrek van een partij bij de boer en de consument aan de andere kant van de wereld wel drie maanden. Dan nog is de ui in uitstekende conditie. Onze kracht is de bewaarheid en kwaliteit. Dat heeft Nederland tot kampioen gemaakt.’

Goede alternatieven zijn er volgens Waterman niet. ‘Wanneer de ui vanuit de kou op temperatuur komt, wordt gesorteerd en verwerkt, dan gaat hij kiemen. Voor een winkeltijd van een paar weken, kom je nog wel uit de voeten, maar als deze de hele wereld over moet, kunnen we niet zonder MH.’ Zonder kiemremmingsmiddelen is er in het najaar nog wel wat te doen, zo meent hij, maar onze positie in het voorjaar is er niet.

Naar niet-officiële schattingen wordt zo’n 80 tot 85 procent van de uien in traditionele bewaarplaatsen met buitenluchtventilatie bewaard. De rest in duurdere mechanische koeling. Wel zijn er goede bewaarmogelijkheden met CA (controlled atmosphere oftewel ULO) en ethyleen, maar dan praat je over een heel ander financieel plaatje. Bovendien zullen ook de toenemende bewaarkosten consequenties hebben voor de exportpositie.

Een ui kweken die een behoorlijke kiemrust heeft en dus langer bewaarbaar is, blijkt ook niet de oplossing. Zowel Hazera als De Groot & Slot geven aan dat ze erop veredelen, maar dat het geen eenvoudige klus is. Een ui moet uitlopen om te kunnen produceren. Het is lastig zaad kweken met een bol die niet schiet. Kortom; genetisch gezien is het niet haalbaar een ui te kweken die in augustus wordt geoogst en in juni het jaar erop wordt afgezet.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Veldzicht 28 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10872455/Zonder-MH-in-uien-zijn-we-exportkampioen-af]Zonder MH in uien zijn we exportkampioen af[/url]
Gewoon in vrieskoeling net als bd
Reël verhaal 1 December 2016
Ja slimmerd wat denk jij zelf dat er gebeurd als je ze uit de koeling haalt Om te verwerken en vervolgens een paar weken in een boot stopt!?
Veltzicht 1 December 2016
Daar sla je de spijker op zijn kop. Verre export is niet duurzaam en zou dus ook onmogelijk gemaakt moeten worden. Een paar weken in een boot is uit milieu oogpunt sowieso misdadig.
Piet 1 December 2016
Waarom zou mensen op de andere kant van de wereld voeden misdadig zijn ?
Reël verhaal 1 December 2016
Dat is veel te makkelijk veldzicht.. per kg ui kan het wel eens "duurzamer" zijn dan een lokaal geproduceerde ui. En om het misdadig te noemen vind ik wel erg radicaal dat slaat echt nergens op.
Abonnee
Vrij grof 1 December 2016
Velltzicht snapt niet dat de containers die hier luxe troep brengen toch terug moeten en gaan voor een zeer laag bedrag naar Afrika .
En natuurlijk zal veltzicht zelf ook geen producten aanschaffen die van ver komen, of toch wel?
Verre bestemm8ngen 1 December 2016
Er konen toch ook uien uit newzeeland en australië naar nederland ?
Joepi 2 December 2016
Het is onderzocht dat het voor de hele wereld beter is dat we voedsel produceren op de plaats waar het beste groeit. Vervolgens transporteren per auto, boot of vliegtuig geeft een vele lagere milieu belasting dan het lokaal proberen op te lossen. Bij dit laatste zal er veel natuur op de wereld ee aan moeten geloven. Biologische insteek is erg egoistisch en slecht voor de aardbol, amen
Insider 2 December 2016
Amen....
realist 2 December 2016
De export is toch gedaan.
Er gaat niets weg de komende periode.
10.5ct als je iemand kunt vinden.
we hebben die mh helemaal niet nodig we draaien onze markt zelf de nek om door steeds maar weer uit te breiden en intensiever te gaan telen.
Koe-boer 3 December 2016
Ik redeneer net zo als een koeienboer; ik kan maar op 1 manier meer geld genereren...
... dat is nog meer melken, want alleen dan komt er meer melkgeld binnen. Niet door minder te melken.
Dus ik zet volgend jaar zeker 30% meer uien.
Leo 3 December 2016
Gister was Gijsbrecht Gunter op de radio, maar hij ging mijns inziena de mist in. Technisch verhaal wat voor de meute niet interessant is. Gunter moet net als fnv krijsen dat duizenden mensen op straat komen, chauffeurs, dokwerkers, mensen aan de schudhor enz. Daarnaast zonder mh geen uien meer voor het volk, alles wegpleuren en rot na nieuwjaar! Bluffen moet je dan blijft die mh best. Maar begrijp dat het volk en de heren echt niks om boeren en onze geweldige exportpositie geven. Groetjes.
peer 3 December 2016
ik snap niet waarom de mh niet meer mag
krijg je er wat van en hoe was dat dan een jaar terug kreeg je er toen niets van
en de uien uit de andere kant van deze aardkloot zijn die ook vrij van mh
gelijke monniken gelijke kappen maar dat is in Europa al niet dus er is nog wel werk aan de winkel voor Europa
Onions 3 December 2016
Er is simpelweg geen vervanging voor de houdbaarheid van uien.Product zoals ethyleen is geen vervanging hoe graag de verkoper dat ook verkondigt. Zolang de EU geen aantoonbare oplossing heeft voor MH hebben ze geen recht om het te verbieden, In mijn ogen.
Leonardo lll 12 December 2016
Veltzicht schreef:
Daar sla je de spijker op zijn kop. Verre export is niet duurzaam en zou dus ook onmogelijk gemaakt moeten worden. Een paar weken in een boot is uit milieu oogpunt sowieso misdadig.


Dat jij zuurstof in CO2 omzet is dat eveneens, stop daarmee!
spruitrust 2 Februari 2017
En wederom blijkt het weer een storm in een glas water te zijn.
De lichten staan op groen,de meeste zijn om in brussel.
Mede dankzij de hele grote lobby vanuit Nederland.
uienman 2 Februari 2017
Goed nu kunnen we ons weer op de prijs spitsen, op naar de 15
kleii 2 Februari 2017
voor 100 kg of voor een ton
Zandd 4 Februari 2017
Hahaha, per ton natuurlijk. Bijbetalen om ze terug over het land te voeren.
Ideaal, ook geen problemen met MH in de voedselketen.
Abonnee
halfweg 4 Februari 2017
Met nog 5 maanden te gaan kan ik nog niet zeggen hoe het afloopt met het uienseizoen '16-'17. Knap van de mensen die het wel kunnen.
Hytech 5 Februari 2017
Als je ziet wat er nog zit aan uien.. het is gigantisch wat er nog geëxporteerd moet worden. Als de serieuze vraag niet komt zakt t nog verder weg. Beetje hetzelfde als oogstjaar 2010. Zo eens id 6 jaar zijn de uien niks waard en belanden ze op het land of id
Abonnee
ik 5 Februari 2017
wacht de voorraad cijfers nu maar even af,
die zijn betrouwbaarder dan rond te kijken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aangeboden door Bayer Cropscience

'Duurzamer telen vraagt om innovatie'

Aangeboden door Bayer Cropscience

Planttijd lelies voorjaar 2022

Nieuws Bayer

Flinke omzetgroei en weer zwarte cijfers voor Bayer

Aangeboden door Bayer Cropscience

'Je hebt een probleem als je doornappel laat glippen'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief