Inside: Uienmarkt

Flevo Onions pool tekent voor kwaliteit en resultaat

13 December 2016 - Clarisse van der Woude

De lange bewaarpools in uien trappen weliswaar af met een valse start, maar de pools die na de oogst op gang kwamen en inmiddels zijn afgesloten konden van een redelijke markt profiteren. Zeker begin november was dat het geval, aldus inkoper Remko Wilms van Waterman Onions in Emmeloord over de resultaten van Flevo Onions.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De korte pool startte in week 38 toen Waterman de eerste partij ophaalde. De pool loopt tot week 48, maar in week 45 is de laatste partij opgeruimd. ‘Tot een week of twee à drie terug was het een mooi uienseizoen voor iedereen’, vindt Wilms. Inmiddels ligt de markt lager, maar de korte pool profiteerde nog van een goed lopende uienmarkt. Het zwaartepunt van de uienpool lag begin november. Het heeft uiteindelijk een poolprijs opgeleverd van 12,03 euro per 100 kg.’ Dit is een nettoprijs inclusief Global Gap en poolkosten.

Vergeleken met de beursprijs in dezelfde periode ligt de poolprijs erboven

Vergeleken met de beursprijs in dezelfde periode ligt de poolprijs daar boven. ‘Wij zijn tevreden over de kwaliteit. Er hoefden door te telers nauwelijks kosten gemaakt te worden om het product sorteer klaar te maken, het kon redelijk warm naar binnen worden gereden waardoor extra bijstoken vaak niet nodig was. Daar wil ik elk jaar wel voor tekenen.’ Het tarrapercentage in de korte pool bedraagt gemiddeld 4 procent.

De uien zijn volgens de inkoper opgenomen in een markt die goed liep. ‘Het is voorspoedig verlopen. Wij zien ook de trend dat de afzet verschuift naar het begin van het seizoen. De prijs is de laatste drie weken helaas hard naar beneden gegaan doordat importeurs de rem erop hebben gezet. Dat de deelnemers van de korte pool hun uien al vroeg in het seizoen afzetten blijkt nu een voordeel. Vroeg leveren betekent weinig kwaliteitsverlies en de schuur is weer snel beschikbaar voor zakgoed, de aardappel- of peenoogst of sorteerwerkzaamheden. Dus de ruimte wordt optimaal benut. Soms is dat een lastig speelveld waar je mee te maken hebt, maar de eerste periode in het afzetseizoen kan ook het beste moment zijn om zaken te doen. Voor ons is het voordeel dat wij altijd beschikking hebben over uien.’ 

Wilms geeft aan dat de pool met vooral deelnemers uit Flevoland en Friesland nog kan groeien in deelnemers.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden