Volume kwart groter

Agrifirm benut voor- en naseizoen afland uienpool

16 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

De afland pool van Agrifirm Plant heeft over uienoogst 2016 een resultaat geboekt van 9,70 euro per 100 kg. De handel begon voorspoeding, zakte vervolgens iets terug om in het laatste deel van de pool weer wat te stijgen.

Het seizoen verliep voorspoedig, zo meldt Agrifirm. Op droge dagen zijn er grote volumes vlot weggewerkt. Omdat het in sommige regio’s te droog was om te rooien, zijn de laatste uien relatief laat afgeleverd. Er werden over het algemeen gemiddelde opbrengsten gemeld, de kwaliteit is dit jaar goed geweest. Het tarrapercentage bedraagt gemiddeld 5 procent.

Bij seizoenstart verbeterde de stemming en liep de handel voorspoedig

Voorafgaand aan het verkoopseizoen was de handel terughoudend, maar bij de start was de stemming beter en liep de handel voorspoedig met prijzen van 10 tot 12 eurocent. Toen eenmaal de grote hoeveelheden uien in de handel aangeboden werden, daalde de markt richting de 8 eurocent.

Vervolgens is de markt in het laatste gedeelte van de aflandpool weer wat gestegen. De verkoop leverde een poolprijs op van 9,70 euro per 100 kg. Daar gaat nog een afslag af van 2 procent. Leden van Agrifirm Plant krijgen nog 1,50 euro per ton ledenvoordeel voor alle geleverde uien in de pool.

Net als vorig jaar jaar, toen het poolvolume met 15 procent steeg, groeide ook dit jaar het totaal verhandelde volume; met een kwart. Volgens Agrifirm komt dat doordat meer telers de waarde inzien van een afland pool. Daarin profiteren telers juist van de gunstige prijzen in het voor- en naseizoen in de aflandperiode.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden