In hoeverre de teelt van uien in België toeneemt en wat dit voor Nederland betekent is misschien niet in detail duidelijk, maar dat er meer animo is bij onze zuiderburen kunnen we als een feit beschouwen. Ten opzichte van het Nederlandse areaal steekt het Belgische areaal schril af echter, de teelt heeft goede kaarten in handen.
In het Uienmagazine van januari 2017 vraagt zaadveredelaar De Groot en Slot drie Belgische uienspecialisten naar de teelt in hun land. Dat die in areaal en verwerking toeneemt is een zekerheid. Vooral in het Franssprekende gedeelte van het land neemt de teelt procentueel gezien snel toe, al blijft het areaal ten opzichte van Nederland beperkt. Wat zijn de kansen en bedreigingen voor zowel Nederland als België?
Agro-Sud is agrarisch toeleverancier in Nederland, België en Duitsland. ‘Vooral in de regio tussen Riemst (naast Maastricht) en Joidogne (oostelijk van Waver) zien we de uienteelt flink uitbreiden’, zegt directeur Guido Schriever. ‘Voor de afgelopen jaren praat je over tien tot vijftien procent. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te dragen. De bestaande bouwplannen kennen veel graan. Telers zoeken nieuwe teelten met meer rendement, zeker nu ook de suikerbietenprijs onder druk staat. De groeiomstandigheden zijn ideaal voor de ui. De gronden zijn maagdelijk en door het glooiende landschap is wateroverlast bij veel regenval niet direct een probleem.’
Volgens Schriever staat de Belgische ui bekent om zijn gele kleur. ‘Dit heeft hij te danken aan de löss- en leemgrond. Door de gemiddeld hogere temperaturen in het binnenland zijn akkerbouwers in het zuidoosten van België eerder met zaaien en oogsten ten opzichte van de traditionele Nederlandse teeltgebieden. We zien dat ook Nederlandse verwerkers daarom uitwijken naar deze regio voor vroege zaaiuien.’
Koen Verbruggen, vertegenwoordiger van Bejo België, ziet eveneens een toename. Vooral in de Waalse Regio Haspengouw in Belgische Limburg. ‘De laatste drie jaar is de groei enorm. Ook de komende jaren neemt de teelt toe. Je ziet telers heel snel groeien van 5 tot 6 naar 20 tot 30 hectare’, bemerkt hij. ‘Telers beginnen meestal klein, maar je ziet er ook die met 10 hectare starten. In het begin is dat bijna altijd contractteelt, al zijn er steeds meer telers die investeren in een eigen bewaarloods om vrij te verkopen.’
Niet alleen in de Franssprekende regio’s, ook in Oost-Vlaanderen zijn groeimogelijkheden voor de Belgische ui. Niet voor de export, maar voor de verwerkende industrie. Dat bemerkt teler en uienhandelaar Reginald Buysse uit Sint-Margriete. Een plaatjes net over de grens met Zeeuws Vlaanderen. ‘Ik schat dat de teelt in 2016 met 500 hectare is gegroeid tot 3.000 ha. Dat stijgt de komende jaren naar 5.000 ha’, zo zegt hij. Ter vergelijking: In 2016 groeide het Nederlands areaal met 1.000 ha tot net geen 25.000 ha.
‘Industriële verwerkers als Ardo, d’Arta en Pinguin Lutosa zijn goed voor vijftig procent van de verwerking van het areaal. Een groot deel van de eigen teelt gaat naar Nederland. Lokale producten genieten de voorkeur wat groeimogelijkheden voor de teelt biedt. Akkerbouwers die de teelt in de vingers hebben groeien snel naar 20 tot 50 ha per bedrijf. De zachte zand- en leemgronden in Oudenaarde, achter Brussel, zijn zeer geschikt voor de uienteelt. West- en Oost-Vlaanderen hebben veel gronden waar geen ziektes als witrot en fusarium voorkomen. Omdat de percelen verspreid liggen, met weinig eerste- en tweedejaars plantuien, is de ziektedruk laag. De bouwplannen zijn minder intensief wat minder stress geeft in het groeiseizoen.’
De drie specialisten zien ook bedreigingen voor de teelt. Zo bemerken ze dat teeltadvies vooral op de onkruidbestrijding is gericht. Meer regie is nodig voor het behalen van een goede opbrengst. De vaak Nederlandse adviezen en bedrijven kunnen slecht overweg in het Franssprekende gedeelte. Het transport is tevens een knelpunt. In een jaar met uien in overvloed blijven de Belgische telers wellicht met hun product zitten omdat de transportkosten hoger liggen, zo vrezen zij. ‘De Belgische teler is gewend aan contracten en neemt niet graag risico’s’, zegt Buysse. ‘Toch zien we meer in bewaring geïnvesteerd worden.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10872812/Belgische-uienteelt-kan-tot-5.000-ha-uitbreiden]Belgische uienteelt kan tot 5.000 ha uitbreiden[/url]
Ik begin volgend jaar maar eens met 50 ha,als het wat is in 2017 100ha. Maar dan moet ik el 350 euro per ha overhouden.