Shutterstock

Inside Uien

Kunnen uienverwerkers in maart op vakantie?

12 Oktober 2018 - 13 reacties

Het gaat behoorlijk hard met de uienvoorraad in Nederland. De lage opbrengst en sterke export zorgen ervoor dat, als dit tempo de komende tijd doorgezet wordt, alle uien in maart geëxporteerd zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meest recente exportcijfer (week 38) is de beste exportweek van dit seizoen. De voorlopige cijfers wijzen uit dat er in die week 26.964 ton is vervoerd. Dit volume is meer dan uitstekend, kijkende naar het aantal uien dat dit jaar in Nederland beschikbaar is. Op vorig jaar na, toen een record werd behaald, loopt het totale volume van dit seizoen voor op de voorgaande jaren.

De exporteurs blijven dus goed doordraaien. Er lijkt daarentegen weinig rekening gehouden te worden met het feit dat er na de jaarwisseling ook nog Nederlandse uien beschikbaar moeten zijn. Als verwerkers rustig aan gaan doen, met het oog op 2019, dan koopt een ander de uien wel.

Zijn er dan wel voldoende uien over na de jaarwisseling? Als we uitgaan van een weekexport tussen de 20.000 en 25.000 ton, dan is er aan het einde van het jaar zo'n 575.000 ton geëxporteerd. Hiertoe behoren ook plantuien die aan het begin van dit seizoen geëxporteerd zijn.

Wanneer we vervolgens uitgaan van een binnenlandse consumptie van 100.000 ton uien, plus 100.000 ton plantuien die verwerkt worden op de industriemarkt, dan houden we na de jaarwisseling een kleine 250.000 ton over voor de export.

Zorgen om antikiemwerking
De kwaliteitsproblemen vallen tot op heden mee. Wel zijn er zorgen voor uien waarbij de antikiemwerking niet goed geholpen heeft. Doordat de uien droog binnengekomen zijn, is de kans op kaalgevoeligheid een stuk groter. Veel langbewaarders kiezen daarom voor veiligheid en proberen hun uien sneller van de hand te doen dan dat zij normaal gesproken gewend zijn.

Dat er in het zuidwesten van het land nauwelijks grove uien zijn, blijkt uit de beursnotering in Goes. Omdat er te weinig transacties zijn voor de 60% opwaarts heeft de beurs in Goes geen notering uitgebracht in deze maatsortering. Verder hebben de beursprijzen deze week een flinke stap gemaakt.

Maatsortering Notering
0% tot 30%, uit de schuur €18 tot €26
30% tot 60%, uit de schuur €23 tot €30
60% opwaarts, uit de schuur €30 tot €35
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden