Agrifoto

Aangeboden door Plantcoaching

Hogere knolopbrengsten met BoCaN én LimiN

27 Mei 2020

In diverse aardappelvariëteiten en verschillende bodemtypen en omgevingen leidt LimiN tot hogere gewasopbrengsten. Dat blijkt uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en Frankrijk.

LimiN bevordert de groei van gewassen, zelfs in tijden van stress. Het bevordert het efficiënte gebruik van koolstof en zorgt voor een sterke ontwikkeling van de knollen. Daarnaast worden essentiële voedingsstoffen voor een optimale metabole en enzymatische activiteit gestimuleerd.

Zonder stikstof (N) vertonen planten een kenmerkend groeipatroon. Ze blijven klein, zijn minder vitaal en kunnen gevoeliger zijn voor ziekten en milieuverontreiniging.

Vorm aanbieden stikstof
De groeisnelheid van gewassen wordt bepaald door de stikstofopname. De synthese van groeihormoon in gewassen is daarbij voornamelijk afhankelijk van de vorm waarin de stikstof wordt aangeboden:

  • Stikstof in de vorm van nitraat (NO3) bevordert de productie van auxinen, wat gunstig is voor de vegetatieve groei (groene plant vormt nieuwe scheuten).
  • Stikstof in de vorm van amine (NH4 / NH2) bevordert de productie van cytokinine, dat de vegetatieve groei (dat wat we oogsten) bevordert.

Als we stikstof toedienen aan gewassen, wordt dat in het algemeen - ongeacht de vorm waarin het wordt aangeboden - als nitraat opgenomen. Dat betekent dat de stikstof meestal wordt gebruikt voor de groei van het loof. In gewassen als aardappel moeten we om zien te gaan met de tegenstelling tussen de toediening van stikstof voor groei en de natuurlijke neiging van gewassen om stikstof te gebruiken voor toename van de bladeren in plaats van de knollen. Dit leidt tot een vermindering van de zetting en omvangstoename van de knollen.

Betere knolzetting en -ontwikkeling
Levity Crop Science Ltd ontwikkelde de zogenaamde LimiN-technologie. LimiN wordt toegepast in een op het loof aan te brengen middel dat het gewas blootstelt aan korte 'salvo’s' van amine-stikstof. Dat helpt om de groei in de richting van knolontwikkeling te sturen. Uit onderzoek blijkt dat blootstelling in de belangrijkste groeistadia een positieve invloed heeft op de plaats waar het gewas zijn bronnen inzet. De LimiN-technologie maakt hier gebruik van om een betere zetting en ontwikkeling van de knollen te bereiken.

BoCaN bevat:
15% N • 5,6% CaO • 0,1% Cu • 0,3% B • 0,3% Mn • 0,8% MgO • 0,6% Zn (massaprocenten).

Toediening, hoeveelheden en tijdstip
BoCaN kan worden toegepast in een concentratie van 5 l/ha gedurende de vegetatieve groei vanaf het moment dat plantenrijen elkaar beginnen te raken (BBCH 31) tot laat in het stadium van knolgroei (BBCH 80). Ter bevordering van het aantal gevormde knollen dient toediening niet later plaats te vinden dan aan het begin van de knolvorming (BBCH 40-45), gevolgd door toediening bij het begin van de knolgroei plus nog ten minste één keer (10-14 dagen later) midden in het stadium van knolgroei. Ter handhaving en uitbreiding van het groene bladerdak, wat verdere zetmeelvorming bevordert, wordt eveneens toediening laat in het knolgroeistadium aangeraden.

Ga naar de website van Plantcoaching voor meer informatie over het effect van BoCaN.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden