Agrifoto

Weerupdate Faillisement

Uienverwerker MSP verder met Eqraft

22 Januari 2019 - Niels van der Boom - 41 reacties

Er was veel interesse voor het failliete Eqraft uit Emmeloord. Daags na de bekendmaking startte al een 'crowdfundingactie' onder leiding van verschillende uienverwerkers. Uiteindelijk is het uienbedrijf MSP Onions uit het Zeeuwse Nieuwdorp dat het bedrijf nieuw levenslicht geeft.

"Eqraft maakt een doorstart. Er was veel interesse voor overname van de activiteiten", zegt curator Bas van Dijen bij AGF.nl. Sinds het faillissement voerde het diverse onderhandelingen met partijen. Met MSP Onions is nu een overeenstemming bereikt. Volgens de curator zorgt de partij voor een goede prijs van de boedel en zorgt het eveneens voor continuïteit en werkgelegenheid. Er is naar verluidt een schuld van €3 miljoen goed te maken.

Personeelsbestand
De nieuwe algemeen directeur is Marcel Kampes, die eerder interim aan Eqraft verbonden was. Of het volledige personeelsbestand bij het nieuwe Eqraft terug kan komen, wordt niet gezegd. Wel zegt Kampes dat gestreefd wordt om de werkgelegenheid in Emmeloord te behouden en dat diverse personeelsleden betrokken worden om de doorstart succesvol te maken.

MSP Onions heeft een groot belang bij de doorstart van het bedrijf. Het investeerde €20 miljoen in een optische sorteertechniek voor uien, waar een volledig nieuwe fabriek voor vereist is. De investering en ontwikkeling zag het met het faillissement plots verdampen. Het nieuwe doorgestarte bedrijf zegt de focus dan ook op deze techniek te hebben.

Crowdfunding
Na het faillissement kwamen Wiskerke Onions, Arjazon en Franje Onions in het nieuws. Zij startten een actie om Eqraft te redden. Daar was veel belangstelling voor, wat resulteerde in €1 miljoen aan vermogen. Bijna alle uiensorteerders en -verpakkers in Nederland werken met machines van Eqraft en daarom was het belang van een doorstart enorm groot. Het idee van de bedrijven was dan ook om de broncodes van de elektronische machines veilig te stellen in een onafhankelijke stichting.

MSP Onions werd niet gevraagd om mee te doen aan de actie. Tegen De Stentor noemde directeur Lijn Moerdijk het 'een vies spelletje van zijn collega’s', terwijl zij de grootste belanghebbende zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
41 reacties
???!!! 22 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/uien/artikel/10881116/uienverwerker-msp-verder-met-eqraft]Uienverwerker MSP verder met Eqraft[/url]
'een vies spelletje van zijn collega’s'

het stinkt in de uienbusiness, om van te janken!
Patat oorlogmetui 22 Januari 2019
Als het verhaal klopt geef ik MSP gelijk!
Abonnee
jan 22 Januari 2019
oorlog in de uienhandel
Dokter 22 Januari 2019
Sterk van MSP.
If you can't joint them, beat them.
Ojee 22 Januari 2019
Nu bij MSP: "Broncodes for Sale?"
Boswachter 22 Januari 2019
Blijkbaar had MSP de langste.
Alex 22 Januari 2019
Ik bel nog......hier is het laatste woord nog niet over gezegd!
Abonnee
Paaltje 22 Januari 2019
In en in triest dat er zo als collega's met elkaar wordt omgegaan. Iets wegkapen voor de neus van de ander om later de macht in handen te hebben of is het een kat in het..............gen.
Schoenmaker blijf bij je leest.
Joost 22 Januari 2019
Geweldig nieuws. Wat een onvoorstelbare kracht van MSP. Gefeliciteerd mannen.
Kleiboer 22 Januari 2019
Nee het bericht klopt voor geen meter, Msp is juist de veroorzaker van het faillissement, het is puur een macht spelletje, verkoop geen uien meer aan Msp
Uitje 22 Januari 2019
Maar eens nakijken... vinden jullie ook niet. Er zijn al maar Babels gebouwd en later gevallen. Dieper dan de voet van de poort.
Tijd zal het leren.
Uitje 22 Januari 2019
En dan ook nog eens. In het eerst berichtje over de hartverwarmende actie van al die uienhandelaren zei Lein Moerdijk heel nadrukkelijk: MSP ZAL DAAR NIET AAN MEEDOEN! Dus dan moet hij in dit artikel niet zo lopen snoeven.
Over 2 jaar nog maar eens kijken hoe de vlag erbij hangt bij Lein. Als ik het allemaal lees en zie, ik ga al even mee, komen er wat namen in gedachten die reeds lang historie zijn.
Zand ui 22 Januari 2019
Msp heeft Eqraft proberen te helpen en daarmee veel geld verloren in faillisement. Jaap Wiskerke probeert daarna MSP een hak te zetten. Geweldige tegenreactie van Msp om het zo op te lossen! Uitje en Kleiboer hebben te weinig ingelegd bij Jaap of te dure uien.
mohamed 22 Januari 2019
de uienboeren hebben wel zuinig ingelegd bij jaap en komen zo wel lekker om de koffie
anton 23 Januari 2019
Heel mooi dat MSP dit voor elkaar heeft gekregen. Het is toch heel mooi dat Wiskerkje niet het aanzien moet hebben van een liefdadigheids instelling. MSP van harte gefeliciteerd,en hoop dat je er geluk mee mag hebben.Het is jullie gegund.
Alex 23 Januari 2019
Ik bel nog......hier is het laatste woord nog niet over gezegd!
anton 23 Januari 2019
Alex schreef:
Ik bel nog......hier is het laatste woord nog niet over gezegd!
Vandaag of morgen,en om hoe laat?
Berry 23 Januari 2019
Het is te hopen dat een en ander goed afloopt. Anders is de naam FOTF wel erg ongelukkig gekozen. Veel succes!
Dokter 23 Januari 2019
Failure of the future past ook
Abonnee
jan 23 Januari 2019
tis wat MSP ging voor €13 miljoen in optische sorteertechniek investeren maar kwam er gaandeweg achter dat hier €20 miljoen voor nodig was
Koopt er nog even Eqraft bij en heeft met de barcodes van Eqraft de hele uienhandel in haar macht
Er is wel €3 miljoen schuld goed te maken, maar anders was de investering van €20 miljoen die zo goed als af is ook waardeloos geworden
Jaap Wiskerke zal wel verplicht de vriendschap moeten sluiten met MSP omdat er geen andere keus is, maar ik had nooit gedacht dat de curator er aan meewerkt dat de macht door hem in een collegabedrijf word gelegd
Uitje 23 Januari 2019
Ik herhaal, eens nakijken hoe daar in Nieuwdorp alles afloopt. Het is ook mogelijk dat het hen over enige tijd aan de galg hangt.
Niet te hopen, maar de praktijk in juunwereldje leert wel anders.
Zulke fantastische idealen lopen zelden goed af. En dan is het misschien wel het moment voor de andere handelaren met hun hartverwarmende inzet...
Klieboer 23 Januari 2019
Het is duidelijk dat Anton en zand ui niets weten over de achtergrond van dit drama, ze zouden wel anders praten als ze wisten dat de oprichters en eigenaren door Msp op een smerige manier uit de tent geveegd zijn, schaam jillie.
LJ 23 Januari 2019
Geachte Kleiboer,Wilt u deze simpele ziel eens uitleggen hoe het allemaal in elkaar steekt, ik ken nl geen ins en outs. Want ben nl ook wel heel benieuwd waarom msp de veroorzaker is van het faillissement van egraft.Wel knap dat msp nog zo snel 3 miljoen weet op te hoesten. Zullen zelf geen goed jaar hebben gehad met hun eigen uien in het zuid westen
Abonnee
zeeuw 23 Januari 2019
toch gek dat de macht met broncodes van Eqraft dan door de curator ook nog hun kant op geveegd word
Hakker 24 Januari 2019
Gezocht: uien kacker met gezond verstand
Hakker 24 Januari 2019
Gezocht : uien hacker met gezond verstand
Abonnee
vrij grof 24 Januari 2019
Wacht voor hetgeen er niet is.
De concurentie slaapt nooit en zien nu mischien hun kans schoon om door c.q. in te breken in de markt van optische sorteertechniek.
De uien verwerkers zullen graag sponseren on MSP weer tegen te werken.
En inderdaad, hoogmoed komt voor de val.
Abonnee
PJ 24 Januari 2019
Ik vind het ook lastig LJ. Zou ook graag wat meer toelichting willen om te beoordelen wie nu slecht is en wie goed. Anders zou ik zeggen doe die discussie via Whatts App.
harry 24 Januari 2019
Hoog tijd om een soapserie te maken over de uienboeren, ze kunnen de boeren beter eens een paar centen meer geven, blijkbaar kan dat er wel af.
Basp 25 Januari 2019
Goed gedaan MSP! Blij dat jullie de plannen van de heer Jaap Wissekerke op deze manier een voet dwars hebben weten te zetten. Succes met jullie verdere plannen!
Ook uitje 25 Januari 2019
Als je verdorie 20 miljoen kan investeren in een sorteermachine kun je ook wel wat meer betalen aan de boeren. En niet alleen dus dit jaar maar ook andere jaren. Voor een fooitje hebben ze jarenlang uien gehad. En nu piepen dat wij te duur zijn..... vuile oplichters dat het zijn! En op zondag weer braaf in de kerk zeker: poooh kijk ons eens goed zijn.
Abonnee
Fruit 25 Januari 2019
Ook uitje schreef:
Als je verdorie 20 miljoen kan investeren in een sorteermachine kun je ook wel wat meer betalen aan de boeren. En niet alleen dus dit jaar maar ook andere jaren. Voor een fooitje hebben ze jarenlang uien gehad. En nu piepen dat wij te duur zijn..... vuile oplichters dat het zijn! En op zondag weer braaf in de kerk zeker: poooh kijk ons eens goed zijn.
Op zondag aanbidden ze de here op maandag jatte ze mn peren
tinus 26 Januari 2019
Wat is het verschil tussen een kat en een uienteler ? Bij de kat gaan zijn ogen na negen dagen open en bij een uienteler blijkbaar nooit!!!, Word eens wakker !!!!!!!!
Kjol 26 Januari 2019
Wat een gezeur over een inpaklijntje fabrikant, belangrijkste is dat er uien verscheept worden, de rest is bijzaak.
Abonnee
zuid 26 Januari 2019
wat een jaloezie hier allemaal op dit onderwerp
Jaap 27 Januari 2019
Arie en Gerhard zijn een flinke loer gedraaid Hebben ook altijd veel te goedkoop machines moeten leveren
Abonnee
vrije teler 27 Januari 2019
Nou niet alleen Arie en Gerhard. De meeste uientelers zijn de laatste jaren flink opgelicht door onze "fantastische" verwerkers
Abonnee
laapc 27 Januari 2019
Valt wel mee,daar ben je toch zelf bij.
Abonnee
willem 28 Januari 2019
is wel verschil. vorig jaar gele pitjes in wording toen moesten ze naar Polen. Nu zelfde gele pitjes en brengen ze grof geld op. Vorig jaar uien te fijn, sorry geen belang. Nu zijn ze fijner en graag 45 ct betalen.
Abonnee
Vrij grof 28 Januari 2019
Wel jammer trouwens van de foto.
Zulke kale uien krijgen wij telers getarreerd.
Ben benieuwd wie daar de hand mee ligt.
Ik hoop niet dat ze uitgelezen zijn door een Eqraft machine.
robbert 28 Januari 2019
Egraft machientje word door de boer betaalt, die heeft dan straks 20% tarra?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden