Eigen foto

Nieuws Gewastour

Gewastour 2020 volgt 9 percelen fritesaardappelen

1 April 2020 - Harmjan Hospers

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 9 percelen met aardappelen, bestemd voor de fritesmarkt. Wat zijn de actuele ontwikkelingen, hoe zijn de teeltomstandigheden en waar komt de opbrengst uiteindelijk op uit? Via de Gewastour houden we je op de hoogte.

Het ras dat geplant wordt op de 9 verschillende percelen is overal hetzelfde, namelijk Innovator. Daarmee is een goede onderlinge vergelijking te maken. We kijken onder meer wat de invloed is van de verschillende grondsoorten op de groei en opbrengst van de aardappelen. Een overzicht van waar de percelen zich bevinden.

Noord-Nederland
Het meest noordelijke perceel bevindt zich dit jaar in Friesland in de plaats Oldeholtwolde. Het perceel is 13,3 hectare groot. De grondsoort is zand. De voorvrucht was gras en het perceel is geploegd. Vrijdag 27 maart 2020 is er drijfmest geinjecteerd op het perceel. De teler zal de aardappelen planten met pootbanden en kooirollen.

In de provincie Noord-Holland wordt dit jaar een perceel van 9 hectare in Middenmeer gevolgd. Het betreft hier kleigrond waarop in 2019 tulpen gestaan hebben. Er heeft geen hoofdgrondbewerking plaatsgevonden, omdat de grond niet gekeerd wordt.

Het derde perceel dat gevolgd wordt, ligt in Ens in de provincie Flevoland. Op de zavelgrond worden op een akker van 7 hectare aardappelen gepoot. De voorvrucht zijn tulpen geweest en de grond is geploegd omstreeks 15 december 2019. De aardappelen (maat 35/55) gaan met behulp van een bekerpootmachine de grond in op een onderlinge afstand van 30 centimeter.

Het vierde perceel ligt in Dronten, eveneens in de provincie Flevoland. Studenten van Aeres Hogeschool zullen hier de metingen en updates verzorgen. Het perceel is geen eigendom van de hogeschool maar van een teler uit Dronten.

Zuid-Nederland
In het zuiden van Nederland bevinden zich 5 percelen. Eén daarvan ligt in Zeeland in Scharendijke. Dit perceel is 10,5 hectare groot en bestaat uit bonte klei. Dat betekent dat er binnen het perceel verschillen in grondsoort zijn. Op sommige plekken is er sprake van zware klei en andere delen van het perceel betreft lichtere klei. Erwten en tarwe waren de voorvruchten. Na de oogst in 2019 heeft de teler bladrammenas gezaaid, wat is geklepeld en geploegd in oktober 2019. Het poten van de aardappelen gebeurt met een bekerpoter en de grond zal bewerkt worden met een multivator. De maat van de aardappel zal 35/45 zijn.

In de provincie Noord-Brabant in de plaats Fijnaart volgen we een perceel aardappelen van 4 hectare. De grondsoort is klei en de voorvrucht was wintertarwe. De grond is geploegd en zal bewerkt worden met een frontfrees, waarna de aardappelen (maat 35/45) de grond in gaan met behulp van een bekerpootmachine. De grond varieert van 55% tot 25% afslibbaar, wat betekent dat er een variatie zit in zware en lichte klei op het perceel.

Het volgende perceel ligt ook in de provincie Noord-Brabant. In de plaats Hank. Op de zeeklei in Hank zal er op 4,75 hectare aardappelen worden gepoot. De voorvrucht is Engels raaigras geweest en er is geploegd omstreeks 2 december 2019. Er wordt gepoot met een bekerpootmachine met aanaardkap. De maat van de aardappelen is 45/50.

Het derde perceel in de provincie Noord-Brabant ligt in Cuijk. De oppervlakte van het perceel is 14 hectare en het betreft hier zandgrond. Suikerbieten vormden de voorvrucht en de zandgrond is geploegd. Tijdens het poten zal er tegelijkertijd een rug worden gemaakt.

Het laatste perceel bevindt zich in Someren in de provincie Noord-Brabant en is 6 hectare groot. De grond bestaat uit zand en leem. De voorvrucht was gras en het perceel is geploegd. De aardappelen (maat 35/50) worden gepoot met een bekerpootmachine op 31 centimeter afstand van elkaar. Als basisbemesting zal er kaliwater worden geïnjecteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden