Shutterstock

Achtergrond Export

Corona treft Italiaanse landbouw keihard

9 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 5 reacties

Na enige onduidelijkheid is de in- en uitvoer van Italiaanse levensmiddelen gegarandeerd. Agrarische belangenorganisaties spreken van een 'aanval op het agrofoodcomplex', vanwege de coronamaatregelen die afgelopen weekend drastisch zijn uitgebreid.

Italië staat bekend om de export van hoogwaardige voedselproducten onder merknaam van pasta en pizza, tot Parmezaanse kaas en Parmaham, soms beschermd door de Europese Unie wetgeving voor Beschermde Oorsprong Benamingen (BOB).

Stoppen met handelsoorlogen
Dit sterke imago is normaal gesproken een groot voordeel, vertelt de in Rome gevestigde LNV-ambassadevertegenwoordiger Marguerite Sipman. De drang om de Italiaanse merkproducten te imiteren is dan ook groot. Maar vanwege de dramatische ontwikkelingen in Noord-Italië verandert dit grote voordeel nu in een groot nadeel. 'Made in Italy' dreigt nu een synoniem te worden voor de import van het Covid-19 virus.

Daarom gaat de president van de agrarische belangenorganisatie Confagricoltura, Massimiliano Giansanti, ter compensatie komende donderdag 12 maart in Brussel tijdens een speciaal ingelast EU-overleg bepleiten om de handelsoorlogen ter zijde te schuiven, daarbij met name doelend op de Verenigde Staten.

Geannuleerde contracten
De Italiaanse boerenbelangenorganisatie Coldiretti spreekt van 'onterechte aanvallen op de Italiaanse agrofoodexport'. Vorige week kwamen er steeds meer meldingen binnen van geannuleerde contracten voor de levering van citrusvruchten, wijnen, kazen en sierteeltproducten en moeilijkheden bij het betreden van de eindbestemmingsmarkten. Nog voordat de Italiaanse regering dit weekend tot drastische opschaling van de quarantainemaatregelen besloot. Vanwege deze maatregelen mogen in het noorden van Italië circa 16 miljoen mensen niet zonder goede reden de regio verlaten. De nieuwe maatregelen gelden vooralsnog tot 3 april.

Vrije in- en uitvoer levensmiddelen
Even was het onduidelijk welke regels er voor het goederenvervoer zouden worden toegepast, vertelt Sipman. Inmiddels is duidelijk geworden dat er geen extra beperkingen gelden voor de in- en uitvoer van goederen, waaronder levensmiddelen. Het Italiaanse bedrijfsleven heeft van de regering geëist het vrije verkeer van goederen te garanderen en te bevorderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Martin 10 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886136/corona-treft-italiaanse-landbouw-keihard]Corona treft Italiaanse landbouw keihard[/url]
in nederland heeft max verstappen, meer te zeggen dan alle veehouders///////////.zandvoort.
Willie Dille 10 Maart 2020
Corona treft slechts mensen van nu, rutte's cultuurgenocide treft al ons nageslacht van steekpartijen tot ontmenselijken vrouwen, de bekende hollandse tolerantie van negeren rutte deed er nog een schepje bovenop in de fantastische land!

ons land kan niet meer keihard vallen

Het is weggeven door de zieke hand van rutte.
Bruno Bruins 11 Maart 2020
Tijdens mijn actieve herinnering aan werk voor mijn salaris kwam ik corona tegen, helaas nog geen lobbyist gevonden: Ik verwijs naar RIVM

De burger mag niets merken van ons systeem achter de schermen: (roofzucht Markwerking)

Volgende keer weer op ons stemmen, krijg je nog meer subsidie als je precies doet wat wij zeggen: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie!
Hetty Spag 12 Maart 2020
Onzin
Ton Westgeest 13 Maart 2020
Doe allemaal niet zo spastisch…..Vorige week hard ziek geweest. Pijn op de borst, hoesten longontsteking alles deed zeer.
Zoals een griep maar dan x10. Als ik getest zou zijn zou ik echt wel Corona gehad hebben.
Als je maar zorgt dat je weerstand goed is en je niet te veel macro biotisch gegeten hebt op zijn tijd een eitje en een stukje vlees, dus B12 en alles is in orde, dan kom je er gewoon doorheen…..Geen paniek!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden