Eigen foto

Gewastour Week 17

Is de opkomst van uien anders dan andere jaren?

22 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Door de extreme droogte zijn de deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour de percelen aan het beregenen. Enkele telers hebben nog nooit eerder beregend om het land klaar te kunnen leggen of de uien te laten kiemen. Is de opkomst anders dan afgelopen jaren?

Het grootste verschil dit jaar ten opzichte van andere jaren is de opkomst van de ui. In het perceel zijn verschillen goed zichtbaar. Op de lichtere plekken van de percelen is de grond minder grof en telt minder kluiten, waardoor de ui gemakkelijker opkomt. Op de zwaardere plekken zijn de kluiten grover, hetgeen de opkomst bemoeilijkt. Voor sommige telers betekent dit meer beregenen en meer grondbewerkingen dan in andere jaren. 

Dronten: zaaien staat in de planning
Het perceel van de Aeres Hogeschool in Dronten moet nog worden in gezaaid. Dinsdag 21 april is er 15 mm beregend. Na de beregening is begonnen met de grondbewerking. Door de vele wind is het perceel niet overal evengoed beregend. De hogeschool is dan ook benieuwd hoeveel invloed dit uiteindelijk heeft voor de teelt en opbrengst op de minder beregende plekken. De bedoeling is het perceel voor het weekend in te zaaien.

Tollebeek: Kopakkers kiemen lastiger
In Tollebeek zijn op 14 april de uien gezaaid en beregend met 10 mm water. Na de beregening is binnen een aantal dagen, toen de grond nog vochtig was, gespoten met een herbicide om het onkruid te bestrijden. Door de beregening zijn de uien mooi gaan kiemen en is in de opkomst niet veel verschil met de afgelopen jaren. 

De beregening legt veel uien mooi vochtig neer en de zaden zijn vlot gaan kiemen. Het omringende gedeelte bij de haspel op de kopakker heeft minder water gekregen. Ddaar igt de grond grover dan de rest van het land. Hier kiemen de uien lastiger en minder vaak als de rest van het perceel, merkt de teler.

Kimswerd: Beregening zorgt voor fijn en vochtige grond
Anderhalve week geleden is het perceel in Kimswerd gezaaid. De teler had het perceel al voor het inzaaien beregend voor een betere grondbewerking. Na de zaai heeft hij dat nogmaals gedaan voor het evenredig laten kiemen van de uien.

Niet op alle plekken van het perceel lagen de zaden er vochtig bij. "Door het droge weer en de harde wind droogt de grond uit. Daarom hebben we besloten om te beregenen om ook de laatste uien te laten kiemen'. Dat heeft gewerkt, want meer uienzaden zijn gaan kiemen. Op deze plekken is de grond door het dieper lostrekken droger, waardoor de uienzaden te weinig vocht hebben om te ontkiemen.

Kortgene: Geen mogelijkheid tot beregening
De teler in Kortgene in Zeeland kan door het zoute water niet beregenen en is dus afhankelijk van neerslag. Zaterdag 18 april '20 is er in Kortgene 5 mm neerslag gevallen. Door deze neerslag is te zien dat er meer uien kiemen dan daarvoor. Op de lichtere grond in het perceel kiemden de uien al voor de neerslag en staan inmiddels boven de grond. Op de zwaardere plekken in het perceel gaan er uien nu kiemen. Deze moeten nog boven komen. Het verschil ten opzichte van vorig jaar is dat de grond vaker moest worden bewerkt en dat er alsnog veel kluiten blijven door de droogte.

Ysselsteyn: Uien staan boven op eerst gezaaide perceel
Ysselsteyn was het eerst gezaaide perceel uien dit jaar in de Gewastour. Inmiddels staan de uien boven. Er zijn niet veel veranderingen ten opzichte van andere jaren. De teler zegt: "Door de droogte en harde wind zien we veel stofwolken die grond wegblaast. Doordat we vroeg hebben gezaaid en de uien nu al boven staan, ben ik niet bang dat de wind de uien wegblaast of zij veel schade hebben. De teler heeft papierpulp gespoten op zijn eigen percelen om het verstuiven tegen te gaan. Het gewas heeft hier profijt van, want op percelen waar dit jaar geen papierpulp is gespoten kan de teler vaak opnieuw beginnen.

Het eerste pijpje zit erin op perceel Ysselsteyn (Limburg)

Oeffelt: Beregen zorgt voor harde grond
Op het perceel in Oeffelt komen de uien mooi door de grond heen. Het grootste gedeelte van het perceel is één keer beregend. Plekken op het perceel hebben meer water gekregen of zijn vaker beregend. Hierdoor is de toplaag harder geworden en kan de ui niet uit de grond komen. De teler gaat waarschijnlijk nog een keer beregenen om de grond fijner te krijgen, zodat de uien door de grond kunne[ komen.

Wezup: Hogere percelen blijven achter
In Wezup merkt de teler niet veel verschillen als in andere jaren. Door het hoogteverschil op de percelen blijft het hogere gedeelte achter ten opzichte van het lagere gedeelte. De teler is van plan te beregenen om de hogere gedeeltes ook van vocht te voorzien. De teler heeft zitten berekenen en komt op een aantal van 1.150.000 planten uit die dit jaar uitkomen. Dit komt door het zaaien van 4,2 eenheden per hectare. Door zoveel mogelijk te zaaien, wilde de teler proberen om evenveel uien planten als andere jaren en dit is hem gelukt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden