Eigen foto

Gewastour Week 30

Hoe staan de uienpercelen ervoor?

22 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

De uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour zijn de laatste tijd hard gegroeid door het groeizame weer. Op sommige uienpercelen komen er gele punten op de stengels en begint het loof rijp te worden. Op andere percelen staat het gewas nog recht overeind en zit er nog voldoende groei in de uien. 

Gevoel beter als vorig jaar
Op het perceel in Kortgene (Zeeland) staat het dit jaar beter dan vorig jaar. "Qua gezicht is het gewas veel bijgetrokken de afgelopen weken. Het is wel afwachten wat er van de bijgetrokken uien terecht gaat komen, omdat deze nog wel klein zijn'. De teler uit Kortgene spuit elke week met Kalisalpeter om het loof gezond te houden en te voorzien van stikstof en kalium. Op de goede plekken in het perceel begint het loof omlaag te vallen. 'Mijn verwachting is dat de uien over ongeveer 2 weken gaan strijken'. 

Links 22-07-20, Rechts 15-07-19

De teler heeft in het perceel ook wat plekken staan die later zijn opgekomen. 'Doordat ik niet kan beregenen, ben ik blij dat er nog uien zijn gekomen. We moeten nu wel afwachten wat er van deze uien terecht gaat komen'. 

Het verschil in opkomst in 2020. Foto: 22-07-20

Egaler als vorig jaar
Op het perceel in Kimswerd (Friesland) is de stand van de uien egaler dan vorig jaar. 'Vorig jaar was de opkomst pleksgewijs en dit jaar zie ik een egale, maar niet goede opkomst. Hierdoor zijn we dit jaar eerder begonnen met beregenen om de uien te helpen", vertelt de teler aan Boerenbusiness. De teler spuit wekelijks met vloeibare kunstmest om de uien bezig te houden. Hierdoor staan alle uien mooi rechtovereind.

Links 21-07-20, rechts 18-07-19

Ontwikkeling in begin was beter
Op het perceel in Heijen (Noord-Brabant) was de ontwikkeling van de ui beter dan vorig jaar. "Dit jaar zijn we eerder begonnen met beregenen dan vorig jaar. Hierdoor zijn de uien beter opgekomen dan vorig jaar en is er een betere verdeling op het perceel." In 2019 was er meer loof als dit jaar, schat de teler. "Op de lichte stukken beginnen de uien al te strijken en dit is eerder als vorig jaar.

Links 21-07-20, rechts 21-07-19

Gevoel beter als vorig jaar
De teler uit Wezup (Drenthe) heeft een beter gevoel bij dit jaar als vorig jaar. "Ik denk dat de uien verder ontwikkeld zijn dan vorig jaar". De uien zijn in 2020 ongeveer een week eerder gezaaid als in 2019. "De laatste weken groeien de uien erg hard door het weer, ik ga proberen ze wel eerder te rooien dan vorig jaar. In 2019 hebben we ze wat laat gerooid door het weer, waardoor er kale plekken in het perceel kwamen". 

Links 21-07-20, rechts 22-07-19
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden