Eigen foto

Inside Uien

Bredere vraag naar Nederlandse uien

2 Oktober 2020 - 63 reacties

De Nederlandse uienexport is de laatste tijd vooral op Afrika gericht. Vraag vanuit het verre oosten zorgt er nu voor dat uienverpakkers goed in het werk zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar Nederlandse uien is deze week een stuk breder dan in  voorgaande periode. De vraag vanuit Afrika is stabiel, het overschot in Senegal is voor een groot deel weggewerkt en ook overige Afrikaanse bestemmingen zijn frequent aan de markt voor Nederlandse uien.

Meer vraag uit Azië
Ook de vraag vanuit Azië is toegenomen. Maleisië is aan de markt voor gele uien en de landen die normaal gesproken bediend worden door India, waaronder Bangladesh en Sri Lanka, bestellen veel rode uien. De bestemmingen uit Azië vragen voornamelijk om uien in de kleinverpakking. Verpakkers hebben hierdoor volop werk, maar het volume dat de deur uit gaat is in verhouding met de uien voor Afrika nog beperkt.

Voor verwerkers is het lastiger geworden om op de boer uien te kopen. De meeste uien zijn naar binnen gereden en de af land uien hebben veelal al een koper gevonden. Telers die de uien hebben binnengereden hebben geen behoefte om de uien nu makkelijk te laten gaan.

Beursprijzen
De beurscommissie in Emmeloord geeft in de notering van afgelopen donderdag voor gele uien een prijshoudende stemming aan, dit betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is dan de vraag. Wel zijn er nog de nodige partijen die voor een korte periode opgeslagen die er binnenkort uit moeten omdat de aardappelen in de schuur moeten.

Er is deze week zowel voor levering af land als voor levering uit bewaring genoteerd. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er af land €8 tot €11 genoteerd en uit bewaring €11 tot €13. De baalprijzen zitten de laatste weken op een stabiel niveau. Een overzicht van de baalprijzen vind u in de DCA notering Baalprijs Uien.  

In Emmeloord is er ook voor de rode uien genoteerd. Af land komt de notering uit op €13 tot €16 en voor de bewaring op €16 tot €18. Daarnaast zijn er ook de nodige partijen op termijn gekocht. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden