Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Mexico laat na lange strijd aardappelen uit VS toe

7 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Amerikaanse aardappelen krijgen toegang tot heel Mexico. Met deze uitspraak maakt het Mexicaanse Hooggerechtshof een eind aan een jaren lange strijd tussen beide landen. De uitspraak biedt ook aanknopingspunten voor andere landen om toegang tot de Mexicaanse markt te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds 1996 beperkt Mexico met fytosanitaire importvoorwaarden de toegang van Amerikaanse aardappelen tot een strook van 26 kilometer langs de grens tussen beide landen. Langs de noordgrens van Mexico worden geen aardappelen geteeld en zouden verspreiding van eventuele virussen of schimmels geen gevaar vormen.

Protesten van telers
In 2014 stemde Mexico in met een voorstel om Amerikaanse aardappelen volledige markttoegang te verlenen. De Mexicaanse aardappeltelers klaagden de regering met succes aan. Ze stelden dat toezichthouders niet bevoegd zijn om te bepalen of landbouwproducten geïmporteerd kunnen worden. Door een uitspraak van de districtsrechter in 2018 werd de toegang nog steeds beperkt tot de grensregio. Die uitspraak was gebaseerd op argumenten op basis van introductie van plagen en de voedselveiligheid. Het hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat de districtsrecht niet bevoegd was deze uitspraak te doen.

Opening voor andere landen
De uitspraak biedt mogelijk ook exportkansen voor andere landen. Voor bijvoorbeeld Nederland is het nu onmogelijk aardappelen naar Mexico te exporteren. Mogelijk komt daar door deze uitspraak op termijn verandering in.

In 2020 exporteerde de VS ondanks de beperking tot de grensregio voor $60 miljoen aan aardappelen naar Mexico. Het land is daarmee de op één na grootste exportmarkt voor verse Amerikaanse aardappelen. De Amerikaanse aardappelindustrie verwacht dat deze markt in 5 jaar naar $200 miljoen stijgt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden