Agrifoto

Analyse Uien

Er is geen peil te trekken op de uienmarkt

23 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de uienmarkt blijft overwegend positief. Toch is het lastig de markt te duiden. Alles loopt door elkaar heen. Af land uien, uien die tijdelijk in de aardappelbewaring liggen en de eerste uien uit de gewone bewaring. Eén ding is wel duidelijk: de teler ziet het zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt druk is het bij de meeste sorteerbedrijven niet, maar het loopt wel lekker door. Of er wel of geen schip voor Afrika is aangemeerd is merkbaar in de stemming onder handelaren en sorteerders. Er hangen geen partijen boven de markt en dat maakt dat de markt gezond aanvoelt. In sommige seizoenen willen sorteerders nog weleens duwen om de uien weg te krijgen, maar dat is dit seizoen absoluut niet aan de hand. Dit gebeurt in de eerste plaats vanwege het geld dat er mee gemoeid is en in de tweede plaats om die markt ook gezond te houden.

Teler tot nu toe bepalend 
Telers zijn tot nu toe bepalend geweest voor het zetten van de prijs voor de uien en de baalprijs volgde. In de huidige markt is het lastig om een reëel beeld te krijgen van de telersprijs ten opzichte van de baalprijs. Sorteerders nemen een gemiddelde van oudere en recentere aankopen en kunnen dan nog uit de voeten met de huidige baalprijs. Nu zo langzamerhand de overstap wordt gemaakt naar de uien uit de bewaring, raakt die verhouding uit balans. Telers die €28 af land hebben afgeslagen gaan ook niet in op €30 of iets meer uit de schuur. En als je €35 aan de teler moet betalen en €35 in de baal krijgt, past het voor de sorteerder niet. Die baalprijs moet dus nog wel een stap zetten als de telers voet bij stuk houden.

Eerder dit seizoen hadden verschillende exporteurs er een hard hoofd in dat de baalprijs de telersprijs zou volgen. Dat is toen wel gelukt en de hoop is dat dit trucje nog een keer herhaald kan worden. Of dat lukt is afwachten. Gevoelsmatig is een kleine daling in de baalprijs richting het einde van de af land-periode dichterbij dan een stap omhoog.

De DCA notering baalprijs uien blijft deze week grotendeels ongewijzigd. Gemiddeld komt de baalprijs uit op circa €35 à €36 per 100 kilo, afhankelijk van de partij. De markt voor de drielingen is daarbij het zwakste punt. Die moet je volgens handelaren mee verkopen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden