Shutterstock

Analyse Uien

Baalprijs kan de telersprijs uien amper bijbenen

2 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De uienmarkt is weer flink in beweging. De telersprijzen lopen daarbij volgens sommige insiders wel erg ver voor de muziek uit en de baalprijs heeft moeite te volgen. Aan de stemming onder de telers doet dat niets af maar verschillende sorteerders en commissionairs krabben zich wel even achter de oren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel telers zien het zitten met de uien. ''Er zijn zat jaren dat je in december bijna niemand ziet voor uien en nu lopen de potentiële kopers bijna de deur plat'', aldus een insider. De boer voelt zich daardoor gesterkt in zijn onderhandelingspositie. Telers durven geld te vragen en als de koper niet toe hapt, houden ze rustig de deur dicht. Het is wel belangrijk om de deur niet letterlijk dicht te houden en regelmatig de cel te controleren,. Er komen volgens handelaren met enige regelmaat partijen voor de dag die toch sneller achteruit zijn gegaan dan waar de boer vanuit ging. Die matige of slechte uien zijn in de huidige markt ook wel redelijk makkelijk kwijt te raken, maar vaak wel tegen hele andere prijzen dan waar de teler op rekende.

Luchtfietsers
Voor goede uien op levering december is €40 per 100 kilo op de boer eerder regel dan uitzondering. Voor levering in maart worden zaken gedaan op €50. Sommige sorteerders maken zich wel zorgen over de rol van speculanten in de huidige uienmarkt. De telersprijs wordt volgens sommigen wel erg opgeblazen. Zolang de markt blijft stijgen gaat dat goed, maar als de bel klapt is het Leiden in last voor diegene die uien in positie hebben. Voor goede uien zijn er volgens insiders overigens goede kansen in de tweede helft van het seizoen. Er zijn al veel uien weggegaan, dus van een overaanbod lijkt niet snel sprake. Voor de export richting Afrika kun je met meer weg komen dan als de uien in Europa blijven, al geven verschillende exporteurs aan dat Afrika op het moment ook fel is op kwaliteit door de hoge prijzen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week een stap omhoog, maar de spreiding is groot. Allereerst zitten er behoorlijke verschillen tussen transacties die aan het begin van de week zijn gedaan of aan het einde.  Ook tussen sorteerders zijn er relatief grote verschillen. Voor een mooie grove partij is een gemiddelde baalprijs van iets door de €40 te realiseren. Enkele sorteerders vragen voor volgende week €45, maar daar zeggen de klanten nog niet gelijk ja op.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden