Eigen foto

Analyse Uien

De stemming komt er weer in op de uienmarkt

26 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het optimisme krijgt weer meer en meer de overhand op de uienmarkt. De groep sorteerders die door blijft draaien wordt steeds kleiner. Daar staat tegenover dat de pool uien op de markt ook kleiner wordt. De markt valt daarmee in een patroon dat we vaker gezien hebben dit seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stalen zenuwen blijven een vereiste op de uienmarkt. Waar het er een maand geleden nog op leek dat we rustig richting de nieuwe oogst zouden gaan zet de opleving van vorige week nu door en komt er zelfs nog wat bovenop. De prijs voor veldgewas loopt daarbij voor op de baalprijs. De telers of speculanten ruiken hun kans en de €1 zoemt inmiddels weer rond in uienland. Dat is op het moment overigens nog wel een brug te ver, maar €90 is naar verluidt betaald.

Verschillende sorteerders krabben zich bij deze prijzen wel even achter de oren. De baalprijs maakt echt wel een stap, maar niet voldoende om dergelijke veldgewasprijzen te rechtvaardigen. Een behoorlijke groep sorteerders is al afgehaakt en die groep wordt alleen maar groter. Het zijn slechts de echte liefhebbers die nu nog overblijven.

Hoge verwachtingen
Voor de plantuien komen steeds meer in de schijnwerpers te staan nu de oude oogst een heel eind is weggewerkt. De groei zit er behoorlijk in en er staat over het algemeen goed loof op de uien. Een buitje zou welkom zijn en waar beregend kan worden zijn de haspels inmiddels uit de schuur gehaald. De prijzen voor de plantuien laten nogal een ruime variatie zien. Dat komt onder meer door de verkoopconstructies. De één wil een prijs per kilo, de ander doet liever wat op participatie en de volgende wil een bedrag per hectare. Wat zo onderhand wel duidelijk wordt, is dat telers vertrouwen hebben in de plantuien en de handel daar een heel eind in mee wil gaan.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet ook deze week weer een behoorlijke stap omhoog, al zijn er nog steeds grote verschillen tussen sorteerders onderling. De gemiddelde baalprijs voor een normale goede partij uien gaat weer door de €85 per 100 kilo. Kwaliteit is wel een belangrijk punt. Uit de mechanische koeling zijn de uien over het algemeen heel behoorlijk, maar uien uit de buitenluchtbewaring slijten heel hard volgens sorteerders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox