Met de start van groeiseizoen 2025 lijken de arealen van gele en rode uien flink in beweging te zijn. De officiële cijfers van het areaal in landen als Nederland, België en Duitsland laten nog even op zich wachten. Als DCA Market Intelligence hebben we de indrukken bij marktpartijen gepeild en komen we met een eerste areaalprognose voor oogst 2025.
De afgelopen jaren was de teelt van uien voor veel telers een aantrekkelijk gewas dat goede saldo's gaf. De teelt krijgt wel steeds meer te maken met grote uitdagingen, waaronder ziektedruk en de beperking van het gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Verder zijn er in Nederland teeltgebieden waar telers die door beperkte beregeningsmogelijkheden overstappen naar andere teelten, of terugvallen naar de teelt van plantuien. Zelfs in de echte uienteeltgebieden als Flevoland zijn de uitdagingen groot door onder andere steeds vaker voorkomende bodemziekten en fusarium.
Alhoewel de laatste uien van 2024 voor zeer hoge prijzen zijn verhandeld (tot €50) is het grootste deel van de uien afgelopen jaar voor minder goede prijzen afgezet, iets wat ook invloed heeft gehad op de keuze die telers hebben gemaakt in hun bouwplan. Opkomende teeltgebieden in landen als Duitsland en België laten de afgelopen jaren een groei zien in de uienteelt. Of dat door zal zetten is mede afhankelijk van de prijsvorming.
Duitsland
De afgelopen jaren is de teelt in Duitsland ook steeds meer in trek. Vooral aardappeltelers nemen een stap richting uienteelt, doordat ze wat mechanisatie betreft niet veel hoeven te investeren. Verder is er vaak al bewaring aanwezig op het bedrijf. De laatste jaren zat het areaal uien dan ook behoorlijk in de lift. Vorig jaar nam de uienteelt in Duitsland toe met 23,8% ten opzichte van 2022 naar een areaal van 17.700 ha. Dit was een record was voor Duitsland. De stijging voor dit jaar zal minder heftig zijn, zo is de verwachting. Volgens verschillende bronnen zijn er toch wel wat telers afgehaakt op het laatste moment door het matige saldo afgelopen jaar af land. Toch wordt een groei van het areaal in Duitsland verwacht 3 tot 6%.
België
België heeft de laatste jaren ook de uienteelt ontdekt, alhoewel het teruggerekend naar het geteelde areaal maar een kleine speler is, vergeleken met Nederland en Duitsland. In 2023 werd er 5.900 hectare geteeld en dit steeg in 2024 naar 6.500 hectare (een plus van ruim 10%). Echter, ook hier zet voor komend jaar de groei van het areaal niet echt door en rekenen insiders op een gelijk blijvend areaal als in 2024. Wel zijn er behoorlijk wat meldingen dat 2 tot 5% van de percelen inmiddels is 'gesneuveld' vanwege het droge voorjaar waardoor telers er voor gekozen hebben om de uien eruit te rijden en maïs te zaaien. De verwachting is dan ook dat het uienareaal in België krimpt in orde van grootte van circa 2 tot 4%.
Nederland
Nederland is de grootmacht op uiengebied in Europa en al decennia lang domineert het de markt en de export van dit product. De afgelopen jaren was er sprake van een forse toename van het areaal, mede door de ontwikkeling van nieuwe teeltgebieden in Drenthe, Groningen en recent Brabant. Na een dip van het areaal in 2022 steeg vorig jaar het areaal naar een omvang van 38.700 hectare.
Dit jaar lijkt de stijging zich niet verder door te zetten en verwacht DCA Market Intelligence dat het areaal fors krimpt. De gele uien zullen waarschijnlijk krimpen met 4 tot 7%. De verwachting van krimp van het areaal rode uien vanwege gebrek aan zaaizaad lijkt niet uit te komen. 'Hoed u voor dat wat er niet is', blijft echter ook hier het spreekwoord, want door allerlei kanalen zijn er toch meer rode uien uitgezaaid dan het afgelopen oogstjaar. De schattingen zijn nu een groei van 2 tot 5%, daarbij wel aangetekend dat er ook zaaizaad is gebruikt (van alle daglengtes) wat niet echt geschikt is voor de Nederlandse teeltgebieden. Dat kan de opbrengstverwachting 2025 ook temperen.