Eigen foto

Nieuws Week 13

Uienpercelen: kluiten kapot maken en grond als beton

24 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Na een natte periode is er de afgelopen tijd weinig neerslag geweest en veel zon. Hierdoor is de grond op meerdere percelen zo hard geworden als beton. Uientelers gaan het land op voor de grondbewerking. Het zo fijn mogelijk maken voor het zaaien van de uien valt niet mee.

Hieronder een overzicht wat er gebeurt op de percelen van de uien die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour 2020, zoals ervaren door de telers.

Zeeland: 'Kluiten moeten kapot worden gemaakt'
De grond is keihard. De bovenlaag is opgedroogd en is hierdoor hard geworden. Dieper in de grond is het nog steeds nat. Eerst is met Roundup gespoten tegen het onkruid. Hierna wordt de bovenlaag bewerkt, zodat de meeste kluiten kapot zijn en zo snel mogelijk de uien kunnen worden gezaaid.

Noord-Brabant: ‘Grond is net zo hard geworden als beton'
In Noord-Brabant is de grond ook hard. Hier hebben ze met een kopeg achter de trekker en een rol voor de trekker de grond bewerkt. De teler verwacht dat 2 bewerkingen nodig zijn, aangezien de bodem "zo hard is als beton". Op het perceel is geen bespuiting geweest tegen onkruid. Na de bewerkingen hoopt de teler zo snel mogelijk de uien te zaaien.

Flevoland: 'Binnenkort beginnen'
Op het perceel is de teler nog niet aan de slag gegaan. Binnenkort volgt de kunstmestgift en wordt de grond voorbewerkt met de kopeg. Er staat amper onkruid, dus de spuitkar blijft waarschijnlijk in de schuur staan. Rond 2 of 3 april wordt er gezaaid als de voorbewerkingen plaats hebben gevonden.

Friesland: 'Te koud voor groei'
Ook in Friesland is het uienperceel nog ongemoeid gelaten. Half april wordt begonnen met de grondbewerkingen en zaaien. De teler kiest hiervoor, omdat hij het nog te koud vindt en hoopt dat het warmer is tegen die tijd. Zodat de groei van de ui niet wordt tegengehouden door de kou.

Drenthe: 'Weinig bewerkingen door zandgrond'
Het perceel is bespoten tegen onkruid. De grond gaat bewerkt worden met een cultivator om de grond klaar te leggen voor het zaaien van de uien. Er wordt vloeibare kunstmest gespoten om vlak daarna de uien te zaaien.

Limburg: 'Eerste perceel van gewastour gezaaid'
In Limburg hebben ze de uien al gezaaid. Ze zijn dit jaar de eerste van de gewastourpercelen en tot nu toe de enige. De Japanse haver is geklepeld en later is de grond bewerkt met de rotorkopeg en in dezelfde werkgang zijn de uien gezaaid. Door omstandigheden komt de kunstmest dit jaar na het zaaien, normaal is dat andersom. Binnenkort komt er papierpulp over de uien tegen het stuiven. Zo blijft zoveel mogelijk grond op de zaden liggen. De teler heeft het waterpeil inmiddels zelf hoger gezet om het water te kunnen behouden, zodat minder water wordt afgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden