Prijsverschil toegepast

Pool A Van Meir op 15,56 euro bij 60 procent grof

27 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met een poolprijs voor pool A van 15,56 euro per 100 kg voor een partij geleverde uien met 60 procent grof, ligt het resultaat duidelijk op een hoger niveau dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwsbrief van januari van het uiensorteerbedrijf in Steenbergen.

De prijs die Van Meir wist te realiseren voor Pool A ligt enkele euro’s hoger dan vorig jaar toen deze pool op 11,78 euro uit kwam. Er is in de baalprijs een duidelijk prijsverschil waar te nemen. De baalprijs van 60 mm en groter lag duidelijk hoger dan de baalprijs van 60 mm en kleiner. Van Meir heeft dan ook in gezamenlijk overleg met de poolcommissie besloten een prijsverschil te hanteren; dit conform de voorwaarden van de pool overeenkomsten.

Alle uien van Pool A zijn in de reguliere afzetmarkten afgezet. Dit alles heeft geresulteerd in een uitbetalingsprijs van 14,65 euro per 100 kg voor de fijne uien kleiner dan 60 mm en 16,93 euro per 100 kg voor de grove uien groter dan 60 mm. Dit komt overeen met 15,56 euro per 100 kg voor een partij geleverde uien met 60 procent grof.

Het afzetseizoen oogst 2013 kende volgens Van Meir Uien BV een vliegende start met goede baalprijzen voor de plant- en vroege zaaiuien. Dit alles had te maken met het koude voorjaar dat heel Europa in zijn greep hield. Het groeiproces van de uien vertraagde zodat pool A twee weken later van start ging en daarom ook met twee weken is ingekort. De baalprijzen zijn in aanloop naar pool A gedaald en uiteindelijk is de markt gestabiliseerd; vraag en aanbod kwamen in balans. Wel bleek ook dit seizoen weer sprake te zijn van koprot en wortel/halsschimmels. Partijen die met minder koprot kampen, zijn allen behandeld zijn met Signum, zo signaleert Van Meir Uien BV. 

Sortering geleverde uien in Pool A

 
Gemiddeld
Hoogste
Laagste
Sortering >60 mm
38 %
68.3%
8.8%
Tarra
8.5 %
15.4%
3.0%

poolprijs A vanmeir.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden