Schade tussen 30 en 100 procent

Muizen zijn grootste afnemers van peen

20 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De grote muizenpopulatie dit jaar leidt niet alleen tot veel schade aan grasland, ook akkerbouwers hebben extreem veel last van muizenvraat. Vooral peen moet het ontgelden. De schademeldingen lopen uiteen; een partij kan 30 procent tot over de 75 procent aangevreten zijn. Een grote schadepost.

Hoe groot de schade van muizen exact is, is lastig aan te geven, maar duidelijk is dat er sprake is van een plaag. ‘Gedurende het seizoen was in het veld al behoorlijk veel muizenvraat te zien’, laat DLV-adviseur Laurens Persoon weten. ‘Nu de oogst in volle gang is, wordt zichtbaar dat de spreiding groot is. Sommige partijen vallen in de kist mee, maar in andere partijen loopt de schade op tot 30 procent.’ Een sorteerder uit Noord-Holland zegt echter al partijen over de band te hebben gehad waar 75 tot 100 procent van de wortelen is aangevreten. Hij spreekt van een ramp.’ Persoon heeft nog niet van dergelijk extreme gevallen gehoord, maar vraagt zich af of het wel zinvol is om deze partijen te rooien.

Als oorzaak van de muizenplaag wordt de milde en droge winter genoemd, maar ook natuurvriendelijke oevers en het maaibeleid spelen een rol. ‘Bestrijding in het veld is geen optie en alternatieven zijn niet afdoende’, zegt Persoon. Begroeiing zoals groenbemesters en akkerranden bieden de dieren beschutting en degenen die in de winter overblijven blijven zich voortplanten. Je zou de omgeving minder aantrekkelijk kunnen maken. Ook door niet te ploegen en de toename van niet-kerende grondbewerking groeit de muizenpopulatie. Verder hebben wij de indruk dat het aanaarden van peen minder schade geeft. Het is belangrijk dat de rug later in het seizoen nog een goede opbouw heeft.’

Het is de vraag of de slechte kwaliteit de matige peenmarkt nieuw leven in kan blazen. Beurs Emmeloord kwam donderdag met twee verschillende noteringen. Niet geschikt om te bewaren bracht 4 tot 6 euro op (B-peen), de overige notering, B-peen en schaaltjespeen noteerde 7 tot 9 euro. Als er meer peen de industrie in gaat, kan die markt het door het overaanbod lastig krijgen om te blijven staan. Slechte partijen blijven op de markt drukken. Wellicht geeft het de B-peen meer lucht. Zeker late levering kan dan een plus opleveren. Voor nu is de markt afhankelijk van de export en van wat er in het buitenland gebeurt. En van de muizen, stelt de handelaar, want dat zijn momenteel de grootste afnemers van peen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden