Koper is mega groente-exporteur

Uienreus Australië voor 7 miljoen euro verkocht

11 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Australische uienreus Field Fresh Tasmania is verkocht voor 10.5 miljoen Australische dollar (ruim 7 miljoen euro). De koper is het West-Autralische Sumich, een van de grootste peentelers en -verkopers van het land.

Field Fresh is een belangrijke speler op zowel de binnen- als buitenlandse markt en exporteert haar uien naar meer dan 16 landen. Daarmee is het Australië's grootste uienteeltbedrijf en uienexporteur. Het staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn vers producten. In 2014 verscheepte het bedrijf meer dan de helft van haar uienproductie naar Duitsland. Het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer 20 procent van Australië's totale uienproductie.

De huidige eigenaar van het uienbedrijf, beursgenoteerd sierteeltbedrijf Webster Limited, liet weten de aankoopprijs iets boven de boekwaarde te beschouwen. De overdracht vindt plaats op 30 juni 2015. Webster Limited is overigens de grootste walnotenproducent van het zuidelijk halfrond.

De koper, sierteeltbedrijf Sumich, claimt de grootste groente-exporteur van Australië te zijn, in zowel volume als in waarde. Het bezit diverse boerenbedrijven en beheert meer dan 1.000 hectare olijvenbomen. De overname volgt op de aankoop van vorig jaar toen Sumich voor 3,5 miljoen dollar een wortelverwerkingsbedrijf in Tasmanië kocht. Het zou jaarlijks een oogst binnenhalen tussen de 15.000 en 20.000 ton en wekelijks meer dan 1.000 ton peen verpakken. Het vermogen van eigenaar Nick Tana, die overigens ook medeoprichter is van een voetbalteam, wordt geschat op meer dan 250 miljoen dollar.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden