'Drinkwateronderzoek vol onjuiste feiten'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam vrijdag 21 juni met een rapport waarin de normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen en biodiversiteit is beoordeeld. De insteek is negatief en dat betreurt LTO Nederland. Joris Baecke, de portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, legt uit waarom het PBL onjuiste conclusies heeft getrokken.

25 Juni 2019|BB TV Joris Baecke

31 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
Max 25 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/10882998/drinkwateronderzoek-vol-onjuiste-feiten]'Drinkwateronderzoek vol onjuiste feiten'[/url]
Stop met zeuren, lobbyen en stop nou eens met het gebruik van giftige stoffen spuiten op agrarische gronden. De gebruikte Bestrijdingsmiddelen zijn gewoon gifstoffen. (schadelijk voor mens en natuur) Stap dus over op biologische landbouw. LTO Nederland moet een keer inzien dat de hele intensieve, kunstmest en gifstoffen gebruikende landbouw nu op de schop moet want anders stort de hele Nederlandse landbouw sector in elkaar!!!! Laat staan onze natuur en milieu/klimaat. Oplossingen: Stop met gebruik van kunstmest, giftige bestrijdingsmiddelen en zorg voor een enorme inkrimping van de veestapel (tot wel 80 procent inkrimpen) Onderzoek wijst uit dat de Nederlandse landbouw nog steeds haar eigen bevolking volledig kan voeden. Ja Nederland wordt geen wereld producent meer maar dat hadden we nooit mogen worden gezien de hoeveelheid landbouw grond in ons land!!! Alle boeren krijgen dan een gezonde bedrijfsvoering en stabiele inkomen.
Gebruiker
klaas 25 Juni 2019
Jaja alles bio . van welke planeet kom jij ?
Gebruiker
Drent 25 Juni 2019
Zeg max, dan wordt jij toch boer. Ben dr al zat van dat we allerlei plagen krijgen die we al moeilijk of helemaal niet meer kunnen bestrijden en dan willen mensen zoals jij dat we niks meer chemisch doen? Als dat gebeurt kap ik ermee, ik ga niet maanden krom liggen om onkruid te plukken omdat een ander dat zo graag hebben wil, dan doe je het maar lekker zelf. Mijn vader zei vroeger wel eens dat ze wat blij waren dat er bestrijdingsmiddelen kwamen, hoefden ze niet meer dagen op de knieen te liggen te wieden en ja ook in de brandende zon, ik pas daar voor. En vervolgens gaan steeds meer mensen naar de apotheek om chemische middelen voor hun zelf op te halen, wat vervolgens weer in het drinkwater komt, hoe krom kan men denken.
Gebruiker
jan veltkamp 25 Juni 2019
@Max, Typisch weer zo'n alles moet maar niet in mijn achtertuin verhaal. Dat voor elke ha hier in het buitenland 3 ha (en dus ook 3 X zo veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen) nodig zijn daar gaan ze maar ven aan voorbij. Ik ga ervan uit dat Max ook student is of is geweest. 30- 40 jaar geleden gigantische protesten van studenten tegen het gebrek aan huisvesting. De studenten van toen zitten nu in de regering en wat het het geval het probleem is minimaal zo groot, zo niet groter, dan toen. Als je problemen NIET wilt verhelpen dan moet je luisteren naar studenten of ex-studenten.
Gebruiker
Bert 25 Juni 2019
Max,met jou plannen moet je onmiddelijk stoppen met invoeren van voedsel
Gebruiker
Flip 25 Juni 2019
Beste Max,

Ik ga er gemakshalve vanuit dat je in de stad woont en bent opgegroeid, wanneer je een mening gaat verkondigen is het handig dat je jezelf goed laat informeren en wel van meerdere kanten.

Het is een fabel dat alle boeren biologisch kunnen worden en wel om meerdere redenen. Ongeveer 2 miljard van de wereldbevolking kunnen we dan van voedsel voorzien. ( wat doen we met de andere 6.5 - 7miljard?) De bio-sector heeft in Nederland bestaansrecht dankzij de gangbare buurman welke schadelijke schimmels buiten de deur houdt. De bio sector is een enorme vervuiler met de gasbrander en veelvuldig schoffelen, dit zorgt tevens voor een massale insectensterfte. De bio boer spuit zware metalen om zijn gewassen ziektevrij te houden. Ter vergelijking; een bus koper leeg kiepen of een bus Revus, de grond waar Revus op geleegd is geeft na 6 maanden geen residu vondsten meer, echter de grond waar koper is geleegd is 20 jaar compleet dood, geen groei meer mogelijk dus...
Wat betreft de arbeidsvoorziening gaan we werkelijk terug in de tijd. De bio boer is de moderne slavendrijver, alleen de zweep ontbreekt nog. Er wordt op een denigrerende wijze met de Oost-Europese arbeidskrachten omgegaan, met betrekking tot omgang, loon, huisvesting en ga maar door. Als een Pool zijn werk niet naar behoren doet moet hij of zij oprotten en moet er een nieuw blik opengetrokken worden. De werkgever vraagt zich zelden af of hij in een voor hem of haar vreemd land ook zo behandelt zou willen worden. Als laatste wil ik je meegeven dat er geen bio boer denkt zoals jij, die vinden namelijk dat de markt niet vol gedrukt moet worden met biologische producten zodat de prijzen( ja het gaat alleen maar om de Eurootjes) onder druk komen te staan en hopen dat hun buurman vooral niet biologisch wordt in verband met de ziekten en plagendruk...
Gebruiker
???!!! 25 Juni 2019
ik ken een bio boer met zweep.
hij zit nu inmiddels op taalles om mensen uit zuidoost azie het verschil tussen kruiskruid en gewas te vertellen.
Gebruiker
kikker 25 Juni 2019
nu maar hopen dat je niet ziek wordt maxie, ik neem aan dat je ook tegen het grootste gifgebruik bent namelijk de medicijnen? die troep komen wij het meest tegen in ons water!
Gebruiker
maxnie 25 Juni 2019
Tegen een heleboel klote ziektes bij de mens gebruikt men zeer zwaar GIf, hier ook direct mee stoppen max?
Gebruiker
Rene 25 Juni 2019
ongelofelijk dat de bio boeren zo opgehemeld worden, Poolse arbeiders worden geïmporteerd en uitgebuit om voor minimaal loon hele dag op de knietjes onkruid te plukken.
Overheden staan in de rij om allerlei subsidies toe te kennen en hun bio broeders op te hemelen.
Half Flevoland wordt bio, maar het zal mijn tijd wel duren.
Gebruiker
kiekerjan 25 Juni 2019
ach over paar jaar zijn we verplicht om minder chemie te spuiten. wordt je gedwongen met taak kaarten te werken wat van een grondsensor komt of van een drone idem voor kunstmest want je mag maar een paar kilo hebben per gewas. kan je dat niet moet je de pacht inleveren of je wordt gekort.. zelfde met kiemrust, je wordt gedwongen om een mechanische koeling te bouwen met zonne panelen en doe je dat niet.. sorry dan komen we je product niet halen. en dat gezeik over bio dit en dio dat. iedereen bio. prima dan ga ik in de bosbouw. trek ik een blik polen open met blik kettingzagen en zagen we alle bomen om. want ja je hebt meer grond nodig.. en alles weer droog leggen tot aan de wadden. heel de wereld aan de bio.. heb je geen regenwoud en oceanen over.. ben hier een beetje klaar mee.. al dat gezeik van omwetende mensen.. k*t nos pleuren maar ff neer dat we gif in drinkwater spuiten.. meeste van de mensen lezen alleen de kop. en voor je het weet is een boer die op een spuit rijd een middel vinger waard.
Gebruiker
BB abonnee
erik 25 Juni 2019
Waterleiding bedrijven maken zich (terecht) ernstige zorgen over de hoeveelheid geneesmiddel residuen in het drinkwater. Dit is 8 maal zoveel als gewasbeschermingsmiddelen. Maar ook met gewasbeschermingsmiddelen dienen we zorgvuldig om te gaan. Eerst de eigen sector op orde, en dan pas gaan wijzen
Gebruiker
BB abonnee
betweter 25 Juni 2019
de ergste kwaal die wij op dit moment hebben is Nieuwsuur.
Hoe kan het dat er op een gegeven moment aan het eind van de middag een klein nieuwsfeitje is over drinkwater of over stikstof waar je bijna niets over leest dat Nieuwsuur dan s`avonds al beelden heeft en feiten! ook hebben ze dan al 2 boeren geintervieuwd die de ballen verstand hebben van waar ze over praten, dit is al lang eerder opgenomen.
Op dat moment moeten wij boeren met 1 mond praten en ons niet laten vertegenwoordigen door een stumper die niet uit zijn woorden kan komen
maar dat doet Nieuwsuur slim.
Boeren pesten
Ging onze zwakste staatssecretaris niet ooit naar NPO, zit hij daar nu om ons nog eens terug te pakken??
Gebruiker
kiekerjan 25 Juni 2019
klopt, zijn we toch ook druk mee bezig met die nieuwe regels voor volgend jaar. verdubbeling van de teeltvrijezone of je 5 jaar oude airtech in ruilen die niks meer waard is voor een peper dure vleugelspuit, macgrow of zet anders je doppen op 25cm en je boom op 30cm met een belans systeem en je trekker begrensen tot 8km per uur. lees je trouwens ook nergenst "hoe goed we op de weg zijn"

Gebruiker
kiekerjan 25 Juni 2019
even op een rijdje zetten:
1) subsidie voor gps met taken kaarten en je spuit aanpassen die met sectie of per dop je taak op een kaart kan uitvoeren want je win er niet veel mee met 45m of 36m je taak uitvoeren voor de gemiddelde akkerbouw bedrijf.
2) subsidie voor het vernieuwen van je bewaarschuur want daar zit residu van chloor in. of nieuw bouw. of om te bouwen om te gassen met 1,4 portemonnee leeg sight.
3) subsidie om een nieuwe spuit tekopen die voldoen aan de regels om geen dubbele teeltvrijzone tehebben of middelen te spuiten met 97,5% over paar jaar misschien wel meer dan de helft van de middelen.
4) subsidie om subsidie aan te vragen.

ik ga van onder mijn boom. ga de spuit klaar zetten voor vanavond. want er zijn perzik luizen gevonden in de bieten.
Gebruiker
Drent 25 Juni 2019
kiekerjan schreef:
ach over paar jaar zijn we verplicht om minder chemie te spuiten. wordt je gedwongen met taak kaarten te werken wat van een grondsensor komt of van een drone idem voor kunstmest want je mag maar een paar kilo hebben per gewas. kan je dat niet moet je de pacht inleveren of je wordt gekort.. zelfde met kiemrust, je wordt gedwongen om een mechanische koeling te bouwen met zonne panelen en doe je dat niet.. sorry dan komen we je product niet halen. en dat gezeik over bio dit en dio dat. iedereen bio. prima dan ga ik in de bosbouw. trek ik een blik polen open met blik kettingzagen en zagen we alle bomen om. want ja je hebt meer grond nodig.. en alles weer droog leggen tot aan de wadden. heel de wereld aan de bio.. heb je geen regenwoud en oceanen over.. ben hier een beetje klaar mee.. al dat gezeik van omwetende mensen.. k*t nos pleuren maar ff neer dat we gif in drinkwater spuiten.. meeste van de mensen lezen alleen de kop. en voor je het weet is een boer die op een spuit rijd een middel vinger waard.
Ik voel met je mee, ben er ook helemaal klaar mee met dat gezeur en onwetendheid, als het zo moet hoeft het van mij niet meer. Wanneer staat er eens een belangenbehartiger op die zegt genoeg is genoeg, dit gaan we nog doen en dan is het klaar. Op deze manier komt er geen eind aan.
Gebruiker
Karel 25 Juni 2019
Ik ben tegen slavernij, behalve het kabinet, poolse arbeiders verbieden,dan krijgt de gangbare landbouw meer ruimte en minder honger in de wereld!!
En hou op met fake nieuws!!
Gebruiker
kikker 25 Juni 2019
ik denk dat wij wel mogen wijzen Erik, wij boeren zijn allang op de goede weg! nu de burger nog met zijn gifbesproeiingen op buxushagen en medicijnen in het water.
Gebruiker
Buurke 25 Juni 2019
Kikker leuk aangehaald gifbesproeiingen op buxushaag,dit verhaal op vroegevogels gehoord ivm hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in de binnensteden.Om t kort te houden werd direct de bekende vinger weer naar een bepaalde groep gewezen maar werdt direct tegengesproken ,t waren bestrijdingsmiddelen die hier al lang verboden zijn grootte hamvraag bleef wie was dan wel de veroorzaker van die hoge concentraties bestrijdingsmiddelen,t waren de inwoners zelf,volgende vraag was hoe komen deze mensen aan zon bestrijdingsmiddel heel simpel te bestellen via Alieexpress met de post thuisbezorgd makkelijker kan t niet dag rupsjes dag vlindertjes dag bijtjes dag mereltjes........
Gebruiker
BB abonnee
Kjol 25 Juni 2019
Max zit gewoon te negeren, en lacht zich nu krom. Punt is wel dat er veel zo gedacht wordt, maar het zat er al aan te komen.
Als het nog gekker gaat worden sluit ik de tent ook.
Gebruiker
Kikker 25 Juni 2019
De consument meet met2 maten als de boer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt is het gif hier gif daar gif overal maar als de kat vlooien heeft dan is fipronil geen enkel probleem en hetzelfde geld voor de buxus mot.
Gebruiker
kiekerjan 26 Juni 2019
kan het burger ook niet echt kwalijk nemen. als ze iets gebruiken tegen de mot in de buxus weten ze niet wat de consequenties zijn voor een mus of een koolmees. en als ze een vlooienband gebruiken weten ze niet dat het fipronil is. dat weten ze nu omdat het in het nieuws is geweest.. al deze gezeik van de consument over gif wat de boer gebruikt is de schuld van de nationale media, sensatie kranten en zelf de regionale kranten. dj van bekende radio programma's roepen het ook over de radio dat drinkwater is vergiftigd door gbm van de boer. en ze draaien weer een plaat... ze roepen dingen en de burger hoort alleen gif en boer.

plaats dat de media zegt over die handels verdrag met Zuid-Amerika wat voor producten er goedkoop binnen kan komen en wat voor residu er op zit.. en dat de Nederlandss producten veel schoner zijn en zonder gmo. je hoord er niks over.
triest allemaal. een vuist maken. 1 jaar niks telen, melken en naar de slacht brengen. dan eens kijken wat er gebeurt in Nederland. helf van de vrachtwagens staan stil, hoop werkloosheid. slachterijen dicht, verwerkings bedrijven dicht, veredelings bedrijven dicht.
Gebruiker
Narcos 26 Juni 2019
Idd, en wat te denken van alle import voedsel waarmee hele jaar rond het voedsel goedkoop kan blijven en iedereen lekker kan eten wat ie wil voor een habbekrats.
Dat dit voedsel uit Verweggistan komt en volgens heel andere normen geproduceerd is wordt maar gauw vergeten.
#agribashing noemde een collega dat afgelopen week. hypocrisie met een gouden randje.
Gebruiker
Kjol 26 Juni 2019
Ik ben bang dat het de meeste mensen geen lor uitmaakt wat de agrisector financieel toevoegt aan de economie, ze zien alleen maar gif en dode dieren etc.
Met import zien ze geen gif en dode dieren meer en als de prijs in de supermarkt ook nog eens laag blijft is het voor de consument helemaal goed geregeld.
Gebruiker
BB abonnee
Paul Rosenmuller 26 Juni 2019
Beste Max.. voortaan ook niet meer naar de dokter gaan voor een medicijn of pilletje ..is ook troep - vergif helaas zit dit ht meest in ons drinkwater!!

En lees straks ook effe het aanstaande handelsverdrag met Zuid Amerika waar een grote bulk agrarische producten richting Europa komen die behandelt zijn met gewasbeschermingsmiddelen die hier niet meer zijn toegelaten voor de sector maar als consument wel in de schappen liggen!! zoiets heet oogkleppen op..
Gebruiker
Jp kievit 26 Juni 2019
Prima poging van j baeke van lto ned in de aanval tegen het pbl .maar de redacteur legt haarfijn bloot wat lto en nfo al 30 jaar niet inde aanval zijn gegaan om de echte feiten kenbaar te maken bij alle overheden van hoog tot laag.. gevolg vergrijsde sector en het is onmogelijk omeen bedrif op te volgen een fruitteler die diep teleurgesteld is in overheden en lto en nfo
Gebruiker
Kees 26 Juni 2019
Jullie moeten Max niet zo hard aanpakken.
Hij kan het namelijk niet helpen dat hij zonder verstand is geboren.
Dat is erg genoeg.
Gebruiker
Jan 27 Juni 2019
De geschiedenis herhaalt zich altijd......

Waarom zijn we de afgelopen jaren overgestapt naar het huidige systeem terwijl we tot 30 jaar en langer terug werkten volgens het systeem wat we nu willen?

Alle bestrijdingsmiddelen worden uitgebreid getest en toegelaten door het CTGB.

Max: waarschijnlijk weet je het niet, maar er zijn honderden boeren die al op een wachtlijst staan om bio-producent te worden. Helaas is er meer aanbod dan vraag. 95% van de bevolking van Nederland snapt wel dat de boeren het prima doen; die overige 5% maken zoveel stennis. Die willen maar een ding: alle vee Nederland uit, terwijl ze h e l e m a a l niet begrijpen waar het om gaat en wat voor resultaten er de laatste - vooral - tien jaar geboekt zijn.
Verder wil de consument blijkbaar meer betalen voor een fles water dan voor een pak melk..... Ja, dan wordt het moeilijk.......

Verder nog het volgende:
Ontwikkelingen 1980 tot 2018
Inwoners in Nederland 1980 14 miljoen, nu 17 miljoen,
Auto's in Nederland 1980 4 miljoen, nu meer dan 12 miljoen (ook wel "heilige koeien",
Vliegbewegingen Schiphol:1980 185.0000, nu meer dan 480.000,
Melkkoeien: 1980 2,4 mio, nu rond de 1,7 mio.....

Conclusie:
Alles ligt aan de koeien en landbouw......
Gebruiker
MoHamBro 28 Juni 2019
Ik dacht dat boeren het op prijs stellen dat er met nuance wordt gesproken over wat zij als boer allemaal doen of niet doen. Maar dat houdt dus niet automatisch in dat dat respect wederzijds is?
Gebruiker
Léon 14 Juli 2019
We hebben nog steeds 100.000 koeien meer dan in 1950. Goed flevopolders waren er toen niet en nop polder was nog in ontwikkeling. Wanneer het de landbouw niet goed gaat dan kunnen de biodames goedkoper een weitje krijgen voor hun paardjes moeten er minimaal 2 zijn. Met heel veel verschillende plantjes en bloemetjes te verkrijgen door deze grond maximaal te verschralen. Tekorten bij hun paardjes komen dan niet voor maar voeren wel supplementen bij de vleet. Voor ieder wissewasje moet de da (dierenarts) komen. Iedere 2/3 weken moet een bekapper komen geen hoefsmid dat zijn ja deuzen. Een enkeling daargelaten kent men geen enkele plant daar zijn de sociale media wel voor. Geen bemesting ho wacht effe ze gebruiken lavameel (kalkvorm) en zeezout (natrium/kalium). Een enkele slimmerik gebruikt klaver als stikstofleverancier moet wel oppassen voor gaskoliek bij deze droge zomers klaver breidt explosief uit. Op dit moment zijn er meer paardenda. dan koeienda. over antibiotica gesproken. Zou me niets verbazen wanneer het aantal ponyś/Paarden het aantal koeien in Nederland overtreft. Hier is de registratie in ieder geval niet van op orde. Veel van deze wel gechipte en paspoort hebbende dieren staat niet de juiste eigenaar in vermeld wel vaak de Fokker. Een sluitende registratie van het aantal is niet bij de overheid te vinden laat staan waar deze zich bevinden. (Uitgezonderd grotere aantallen rest valt onder hobby) Mestboekhouding afvoer oncontroleerbaar door hoeveelheid stro in mest zal wel in orde zijn: deze is ja gratis kwijt te raken. Voor hoe lang nog bij al deze kruidenzaadjes in de mest. Deze dames zorgen in elk geval voor een voedselproductiebeperking in Nederland en inkomen. Massaal doen wat onze groene mensen willen zal wel in een klap iedere negatieve uitlating over de landbouw doen verstommen. Waarom is voor de landbouw de export zo belangrijk wanneer deze in de individuele beurs en aanzien zo weinig oplevert.
Gebruiker
Kjol 14 Juli 2019
Veel paarden liefhebbers komen uit het hogere segment, daar gaat de politieke elite zich echt niet aan branden.
U kunt niet meer reageren.