Akkoord binnen handbereik

Griekenland blijft een euroland

23 Juni 2015

Ze zijn er nog niet, maar de kans op een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden was sinds de crisissituatie begon medio januari niet zo hoog geweest als nu. Onverwacht is dat niet.

Het is deze week namelijk écht nu of nooit voor Griekenland en de eurozone. Omdat het er lang naar uitzag dat een akkoord zal uitblijven, concludeerden velen dat een grexit, het vertrek van Griekenland uit de euro, een kwestie van wanneer en niet of is. Dat is echter een te simpele voorstelling van zaken. De Europese Commissie zegt om de haverklap Griekenland in de euro te willen behouden. De Europese Centrale Bank laat ook weten Griekenland in de muntunie te willen blijven zien. De Staatshoofden en regeringsleiders van de andere eurolanden, die het laatste woord hebben en niet de ministers van Financiën, herhalen maar dat ook zij Griekenland in de eurozone willen behouden. Tot slot geeft een overgrote meerderheid van de Griekse bevolking aan dat hun land een euroland moet blijven.

Kortom, iedereen die erover gaat wil Griekenland in de euro houden. Dan is de kans op een grexit vrijwel nul ofwel de kans op een akkoord, wat voor akkoord ook, bijna 100 procent.

Toen gisteren de ministers van Financiën van de eurolanden bij elkaar kwamen en één voor één de kans op een akkoord laag zei te achten, was dat eigenlijk irrelevant. Later op de dag zouden namelijk hun bazen vergaderen en die willen een akkoord. En inderdaad, naarmate de ochtend en de middag vorderden, verbeterde niet alleen het weer maar ook de stemming in Brussel ten aanzien van de Griekse crisis.

Griekenland kwam met het zoveelste voorstel welke maatregelen te nemen en, in tegenstelling tot de voorgaande keren, werden die niet meteen de prullenbak in gesmeten. Sterker nog, de ene na de andere leider van de eurolanden noemde de voorstellen een goede basis voor een akkoord, beste voorstel van Griekenland tot nu toe en bemoedigend. In de persconferenties van de leiders van de eurolanden na afloop van de topontmoeting gisterenavond, overheerste dan ook optimisme. Het Griekse plan was een goede stap naar een akkoord en er was sprake van constructieve houding bij de Griekse delegatie. Nou, dan weet je het wel, dat is diplomatiek voor ‘we zijn er, maar maken het nog niet officieel’.


Officieel is men er nog niet, de voorstellen moeten nader bestudeerd worden, maar ik zou geen weddenschap willen afsluiten waarbij ik zeg dat Griekenland deze maand nog uit de euro zal stappen.

Donderdag maken de Europese leiders bekend dat Griekenland in de euro blijft.

Morgen, woensdag, vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden. Die gaat de puntjes op de i zetten zodat hun bazen, regerings- en Staatshoofden van de eurolanden, op donderdag bekend kunnen maken dat er een akkoord is en dat Griekenland in de euro blijft.

Hoe goed of slecht het akkoord is en welke gevolgen dat akkoord zal hebben voor de waarde van de euro en de rentes in de eurozone de komende tijd, daarover morgen meer op Boerenbusiness.nl

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan

Meer over

Griekenland
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Griekse zuivelfabriek strijkt neer in Hoogeveen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief