Investering van 580 miljoen

Yara neemt Braziliaanse activiteiten Bunge over

10 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

De Noorse kunstmestproducent Yara International heeft voor 580 miljoen euro de Braziliaanse activiteiten van Bunge Limited overgenomen. Hiermee vergroot het bedrijf de productiecapaciteit met 350.000 ton.

Yara is de grootste producent van kunstmest op stikstofbasis en heeft de ambitie om in 2016 20 miljoen ton per jaar te fabriceren. Dit is 4 miljoen ton meer dan de huidige capaciteit. De aankoop van de 22 Braziliaanse mengfaciliteiten, verschillende opslagplaatsen en merken van Bunge vergroot de productie van Yara met 350.000 ton, dit schrijft Reuters.

Voor de overname betaalt Yara 580 miljoen euro. De Braziliaanse activiteiten van Bunge bereikten in 2011 een omzet van 2 miljard euro en een winst van ongeveer 60 miljoen euro. Met deze resultaten verwacht de Noorse producent dat de investering zich in 2014 met 19,4 miljoen euro uitbetaald.

Yara denkt dat de krappe graanmarkt de Zuid-Amerikaanse vraag naar kunstmest versterkt. Aan de ander kant zorgt de dalende prijs van steenkool ervoor dat China goedkoper kunstmest produceert. Dit vergroot de druk op de mondiale prijzen en kan een gevaar vormen voor de positie van Yara.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden