Europees landbouwbeleid

Europa schept ruimte voor nieuw Schapconcept

10 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

In Nederland wordt gewerkt aan de afbouw van de Productschappen, maar via het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) wat in de maak is kan er straks waarschijnlijk weer een gemeenschappelijke instantie neergezet worden. Toch duurt het nog wel even voor er een nieuw Europees landbouwbeleid op papier staat. Tot zolang moet er een oplossing gevonden worden om te "voorkomen dat expertise verdampt", aldus Steven Lak, voorzitter van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De eerste helft van 2013 gaat het ministerie van Economische Zaken kijken naar de taken die ze van de Schappen over gaan nemen en welke taken er door andere instanties opgepakt moeten worden of verdwijnen. Lak gaf tijdens een persbijeenkomst van de PVV aan dat hij vooral vreest voor de platformfunctie. Ook is het maar de vraag of mensen bereid zijn geld te betalen voor iets anders dan een Productschap.

Dat het PVV niet zoals het Productschap Tuinbouw en Vis kiest voor afbouw wordt meteen duidelijk. Met name de platformfunctie van de Schappen gaan Lak aan het hart. Daar wordt onder meer gesproken over arbeid en scholing en "een dergelijk platform komt er niet snel meer."

Concreet is er nog niets zeker, want niemand weet nog wat de overheid onder medebewind verstaat. De taak die de overheid sowieso gaat overnemen. Duidelijk mag zijn dat diergezondheid wel degelijk tot een van de belangrijke punten wordt gerekend, maar hoe het verder moet met het vaccinatiebeleid weet niemand.

Concreet zijn er na afschaf van de Schappen drie scenario"s: helemaal niets meer doen met de werkzaamheden, selectief onderdelen doorzetten en private organisaties belasten met de taken. Het lastige is echter de financiering. Aan de Productschappen moeten heffingen betaald worden, maar dat geldt niet voor nieuwe organisaties. Daar zou in de toekomst het Europees landbouwbeleid kunnen helpen. Alleen het duurt nog een tijdje voor dat beleid op papier staat en daadwerkelijk gaat gelden. Wat er in de tussentijd gebeurt is nog uiterst onzeker.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden