Sterkste daling in zuiden EU

2 miljoen minder banen in de landbouw

11 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Tussen 2007 en 2012 zijn ongeveer 2 miljoen voltijd banen in de landbouw verloren gegaan. Dit blijkt  uit een rapport van de Europese Commissie over plattelandsontwikkeling waar Top Agrar over bericht.

De afname brengt het totale aantal voltijdbanen in de Europese landbouw op minder dan 9 miljoen. In 2007 was het aantal volledige arbeidsplaatsen nog 10,8 miljoen. In de 25 geanalyseerde lidstaten, zonder België en Luxemburg was de afname 1,92 miljoen.

Italië, Slowakije, Oostenrijk, Griekenland, Cyprus en Roemenie zien het aantal voltijdbanen het sterkst teruglopen. De verliezen in deze landen bedragen 27 tot 29 procent. In Duitsland verdween bijna 11 procent van de banen, waarschijnlijk doordat de productie-eenheden zijn vergroot.

Met uitzondering van Portugal, Ierland en Malta is het aantal bedrijven tussen 2010 en 2007 in alle landen gedaald, terwijl de gemiddelde omvang van de bedrijven is toegenomen. In Duitsland daalde het aantal bedrijven met bijna 20 procent terwijl het bedrijfsoppervlakte met gemiddeld 22 procent steeg.

De situatie met betrekking tot de vergrijzing is in Duitsland relatief goed. 35 procent van de Duitse landbouwers is ouder dan 55 jaar. In Rijnland-Palts, Thüringen, Saksen en Brandenbrug was dit 45 procent. In andere landen, zoals Italië, Spanje, Bulgarije en Roemenië is meer dan 65 procent ouder dan 55 jaar. Het aantal jonge boeren ligt in Duitsland en Oostenrijk tussen de 5 en 10 procent. In polen is dit 12 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden