Decemberprijs licht gezakt

8 procent hogere dieselprijs in 2012

21 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

In de maand december is de prijs van rode dieselolie met 1,7 procent gedaald. De gemiddelde prijs is in 2012 ten opzichte van 2011 met 8,1 procent gestegen. Dat blijkt uit de prijsindex brandstof van Cumela.

De brancheorganisatie berekende over 2012 de maandprijs voor rode, maar ook voor witte diesel. Het prijsverschil tussen rode en witte diesel is met circa 10 cent kleiner dan in de praktijk. Het accijnsverschil bedroeg in 2012 namelijk 17,9 cent per liter. De oorzaak is dat de CUMELA-index berekend wordt op basis van bruto prijzen van meerdere leveranciers. Voor de prijsindex maakt het nagenoeg geen verschil, echter wel in de absolute prijzen.

In de prijzen van de rode diesel zat meer ‘lucht’ oftewel onderhandelingsruimte. Bedrijven krijgen te maken met prijsverschillen die tot 17 of 18 cent kunnen oplopen (per 1 januari 2013 is het accijnsverschil tussen de witte diesel 18,14 cent per liter t.o.v. de rode diesel in 2012). In vergelijking met november daalde de prijs in december met 1,7 procent licht. Ten opzichte van een jaar ervoor is de decemberprijs 4,8 procent meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden