Oogsten 2.0

Tribine: combine van de toekomst

22 Januari 2013

Hoewel combines alsmaar groter worden blijft de techniek van deze machines grotendeels onveranderd. De enige grote vernieuwing van de afgelopen jaren is de axiaaldorser. Verder wordt er wel luxe en elektronica toegevoegd, maar dit zijn geen baanbrekende veranderingen.

Tot nu, want Ben Dillon, een akkerbouwer en ontwikkelaar in de Amerikaanse staat Indiana heeft een hele andere blik op hoe combines eruit moeten zien. Hij heeft ook al een prototype ontwikkeld, de Tribine.

Dit monster is ontwikkeld met de gedachte dat de opbrengsten steeds groter worden terwijl dit niet ten koste mag gaan van mens, machine of het land. Volgens Dillon is dit waar de kracht van de Tribine ligt. Met 10,5 meter verschilt de lengte niet veel van conventionele combines en ook het gewicht is ongeveer het zelfde. Door de knikbesturing is deze nieuwe versie wel extreem wendbaar en bovendien stuurt ook de aangedreven achteras mee.

Wat de machine echt speciaal maakt is de laadbak van 35.000 liter en de lospijp die een diameter heeft van meer dan 55 centimeter. Hierdoor is de tank in maximaal twee minuten geleegd. Het idee is natuurlijk dat de Tribine meteen in een vrachtwagen lost en daarbij een trekker, chauffeur en wagen uitspaart zodat de 400 pk sterke motor meteen verder kan gaan met de oogst. TIjd is immers geld.

Dillan is inmiddels opzoek naar een producent, maar omdat de Tribine nog niet er genoeg is ontwikkeld valt er nog niks te zeggen over een eventuele verkoopprijs.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief