Criteria plattelandsontwikkeling

Sjoelen en polsstokspringen van landbouwpot

5 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Geld uit de landbouwpot van Europa is in 2011 terecht gekomen bij onder meer Nederlandse kerken, polsstokverspringverenigingen, een sjoelclub en honden- en paardrijclubs. Tot die ontdekking komt de Zeeuwse krant PZC

Minstens acht ton aan Europese landbouwsubsidies is in 2011 uitgekeerd aan Nederlandse kerkgemeenschappen en stichtingen ter behoud van religieus erfgoed. Van geld dat bedoeld is voor de "leefkwaliteit op het platteland" werd onder meer een mortuarium gebouwd. Ook werden er verbouwingen en onderhoud van kerken en een synagoge mee gefinancierd. 

Kerkgemeenschappen die akkerland of bossen exploiteren of beheren ontvingen tevens financiële steun. Daarnaast kregen onder meer polsstokverspringverenigingen, een sjoelclub en honden- en paardrijclubs landbouwgeld uit Brussel. 

Tweede Kamerlid Michiel Servaes van de PvdA vindt het idioot. ‘De definitie van plattelandsontwikkeling wordt wel erg ver opgerekt. Landbouwsubsidies zijn ooit ingevoerd om voor voedselzekerheid te zorgen in Europa en boeren te beschermen tegen te grote prijsschommelingen. Tegenwoordig gaat veel subsidie naar natuurbescherming en leefbaarheid van het platteland. Op zich niet erg, maar de criteria moeten worden aangescherpt en het budget moet omlaag. Nu lijkt het wel of het geld een besteding zoekt’, zei hij tegen de PZC. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden