Wijffels: wetten aanpassen

Overheid moet duurzame energie meer steunen

6 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op het Primagaz Prima Energy congres zijn eind vorige maand ideeën uitgewisseld op het gebied van duurzame energie. De energiemarkt is de laatste jaren aan het veranderen. Marijn Plaisier ging een kijkje nemen op het congres.

Wilma Stegink, manager duurzame innovatie bij Primagaz vergelijkt de verandering van energiebron met de omslag van steenkolen naar aardas in de jaren 50 en 60. Ook daarvan zagen in het begin weinig mensen het nut, maar al snel wilde niemand meer terug. Inmiddels heeft 98 procent van de huishoudens in Nederland een aardgasaansluiting. Dat kan ook zo maar gebeuren met andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen, zoals zonnepanelen, mini wkk’s en gaswarmtepompen.

Diverse ondernemers zijn hier al bewust mee bezig. Zo vertelde Jos de Punder over zijn recreatiepark, waar hij ook bezoekers meeneemt in het duurzaam handelen. In de toekomst ziet hij zichzelf als leverancier van energie, in plaats van afnemer. Maar dan wel van duurzame energie, over fossiele brandstoffen is Jos duidelijk: "Fossiele gaan ter ziele".

Frank van Genugten, melkveehouder van oorsprong, werkt al zes jaar aan een eigen biogasinstallatie. Deze draait volledig op restproducten uit de nabije omgeving, denk hierbij aan bermgras van Staatsbosbeheer en voedingsmiddelen die niet langer houdbaar zijn. Als ondernemer geeft hij aan oplossingen te zoeken die passen in je eigen werk omgeving, en het maken van afspraken voor langere termijnen is ook van groot belang. Zo koopt hij dus producten in uit de omgeving, maar zet hij ook zijn energie af in de nabijheid. Eén van de afnemers van warmte is zijn achterbuurman met een kas. 

Helaas steekt Nederland minder energie in duurzame energie dan buurlanden als Duitsland, zo zei hoogleraar Herman Wijffels. Zo produceren wij  4 procent duurzaam, maar is in 2020 de doelstelling 10 procent. Duitsland zit al op 20 procent duurzaam geproduceerde energie en is op weg naar 35 procent. Volgens Wijffels moet Nederland op zoek naar vernieuwbare energie, bronnen die leven van nu niet aantasten. Consumenten zouden zelf energie moeten gaan opwekken op een duurzame manier, zodat zij ook producent worden,

Wijffels noemde dit de toekomstige "procument". Naast het opwekken van energie moet er ook zuiniger mee worden om gesprongen, zo noemt hij als voorbeeld het transport van suikerbieten. Deze kan op het land al worden bewerkt, zodat het volume voor transport wordt beperkt. Wijffels heeft voor de kabinet formatie ook een pamflet geschreven over het energievraagstuk. Volgens hem moet de overheid meer stimuleren door onder andere de wetgeving hierop aan te passen, maar ook door aan de "prijsknoppen" te draaien. De overheid moet helpen introduceren, anders haalt Nederland de doelstellingen niet, zo geeft hij aan.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bakker 6 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10819958/Overheid-moet-duurzame-energie-meer-steunen]Overheid moet duurzame energie meer steunen[/url]
Ik ben bij deze bijeenkomst geweest. Dhr. Wijfels hield een inleiding en vraagt de overheid meer te investeren in duurzame energie. De Heer Wijfels is commissaris bij SHV (fam. fenter van vlissingnen). Een bedrijf dat door handel in fossiele brandstoffen super verdiend heeft. SHV is ook eigenaar van Primagaz. Wijfels deed dus namens de vermogende SHV op eenbijeenkomst van een dochteronderneming een oproep die hij moreel gezien beter aan SHV zelf had kunnen richten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden