Innovatie blijft noodzakelijk

ING: Groei agrarische productie in 2013

26 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De productiewaarde van de agrarische sector stijgt in 2013 naar verwachting met 2 procent tot een waarde van 27 miljard euro. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in haar Kwartaalbericht Agrarische sector. 

Hoewel de geraamde prijsstijging met plus 1,3 procent minder sterk is dan vorig jaar (+4,5%), verwacht de bank in tegenstelling tot 2012 voor dit jaar wel volumegroei (+0,7%). Voornaamste groeisectoren zijn de melkvee- en vleespluimveehouderij, potplanten en groenten en fruit. Innovaties hebben sinds 1996 voor 86 procent bijgedragen aan de gemiddelde groei van het productievolume van 1,3 procent per jaar. 

Als de agrarische sector dit groeiniveau wil handhaven, zullen continu nieuwe innovaties moeten worden doorgevoerd. Niet alleen efficiency verhogende technieken zijn nodig, maar ook nieuwe productmarktcombinaties en sociale innovaties (andere organisatievormen, meer ketensamenwerking e.d.). 

De agrarische sector draagt voor 10 procent aan de totale bedrijfsinvesteringen. Agrarische ondernemers investeren vooral in grond en opstallen (aandeel ruim 50%), gevolgd door machines en installaties (20%). De investeringen daalden in 2012, maar voor 2013 wordt herstel verwacht.

De rendementen waren vorig jaar bevredigend en (Europese) regelgeving dwingt tot investeringen in dierenwelzijn, mestverwerking en andere milieu gerelateerde investeringen. Mede omdat groei van bedrijven slechts mondjesmaat kan, is een investeringsfocus op innovaties in duurzaamheid kansrijk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden