Vakbonden organiseren congres

Mededingingswet moet worden aangepast

4 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

De vakbonden van varkenshouders, melkveehouders, akkerbouwers, en pluimveehouders (de NVV, NMV, NAV en NVP), organiseren 18 maart samen een symposium over mededingingswetgeving. Het congres moet de politiek aanzetten tot aanpassing van de wetgeving.

De vakbonden zien een betere positie van de primaire producent als een eerste voorwaarde voor een eerlijke en evenwichtige verdeling van de marges in de agrarische keten. Dit kan alleen met aanpassing van de mededingingswet. Met het symposium willen de vakbonden de politiek hiertoe aanzetten. Daarnaast moet het toetsingskader aan Europese eisen worden veranderd. In de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is hierin meer ruimte voor marktwerking en onderlinge samenwerking in de agrarische keten.

Naast de vakbonden spreekt Kees Schillemans, advocaat bij Allen & Overy en de voorzitter van de Vereniging voor Mededingingsrecht, over hoe de NMa, de Nederlandse mededingingsautoriteit, aankijkt tegen inkoopmacht en concentratie aan de vraagzijde. Anna Gerbrandy, universitair hoofddocent internationaal en Europees recht van de Universiteit Utrecht, gaat in op de beperkte mogelijkheden vanuit de Europese mededingingsregels voor samenwerking met productie- en prijsafspraken aan de verkoopzijde. Ook de landbouwwoordvoerders van het CDA, de PvdA, SP, SGP en ChristenUnie hebben toegezegd aanwezig te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden