Neem tijdig maatregelen

Nieuwe monitor geeft inzicht in hittestress

5 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met temperaturen die meer in de buurt van het vriespunt liggen, dan in de buurt van de dubbele cijfers, is het te koud voor de tijd van het jaar. Het is echter een kwestie van tijd voordat het kwik gaat stijgen en dan kan er eindelijk weer worden genoten van de terrasjes. Toch zitten er niet allemaal voordelen aan zomerse weersomstandigheden. Koeien kunnen namelijk flinke last krijgen van hittestress.

Om de situatie goed in de gaten te houden heeft DCA-ICT, in opdracht van Agrifirm Feed, de Hittestressmonitor ontwikkeld. Deze monitor geeft een goed beeld van de huidige situatie en hoe deze zich de komende vijf dagen gaat ontwikkelen. Door de postcode in te vullen kan meer gedetailleerde informatie worden verkregen.

De monitor geeft de stresssituatie niet weer in graden Celsius, maar in gestandaardiseerde waarden die op basis van de temperatuur en de luchtvochtigheid worden berekend. Warme dagen met een hoge luchtvochtigheid voelen anders aan dan warme, droge dagen. Dit kan invloed hebben op de hittestress bij koeien. Bij de berekening wordt echter uitgegaan van de buitentemperatuur in de schaduw. Afhankelijk van de mate van ventilatie kan de situatie in de stal beter of slechter zijn.

De monitor kan hittestress niet voorkomen, maar geeft wel inzicht in de verwachte hittestress waardoor er tijdig maatregelen kunnen worden getroffen om uw koeien en de productie op een goed niveau te houden. Hoe u de stress kan verlagen, kunt u hier zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden