Vee weggehaald

Uiterwaarden leeg als gevolg van hoog water

3 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De vele regen in Duitsland en in de Alpen is nu ook merkbaar in Nederland. Het water in de Rijn blijft stijgen en bereikte maandagochtend een stand van +12 meter bij Lobith, dat meldt Rijkswaterstaat. Uit voorzorg hebben de waterschappen de grondeigenaren dit weekend gewaarschuwd de uiterwaarden te ontruimen. Vee wordt uit de uiterwaarden gehaald en campings zijn ontruimd. 

Volgens Rijkwaterstaat is het hoge water in deze tijd van het jaar een unieke situatie. "In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode nauwelijks. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als weide voor vee en/of als camping. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter."

Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn de komende dagen verder richting NAP +13,60 meter bij Lobith zal stijgen. Bij de maandagochtend bereikte waterstand van NAP +12 meter gaan uiterwaarden op grote schaal onder water lopen. Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Bijvoorbeeld door het openen van de stuwen in de Neder-Rijn en Lek. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater.

Zie ook: Duitse gewassen bedreigd door extreme regenval

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden