-0,4 procent in eerste kwartaal

Economie krimpt meer dan verwacht

25 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2013 met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS). Daarmee is de krimp groter dan aanvankelijk werd gedacht, de eerste prognose van 15 mei kwam uit op een daling van 0,1 procent.

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,8 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,7 procent. Aan de bestedingenkant zijn de consumptie door huishoudens en de investeringen neerwaarts bijgesteld. De consumptie van de overheid is daarentegen iets naar boven bijgesteld. Aan de productiekant is de toegevoegde waarde van de delfstoffenwinning, de handel en vervoer en de zakelijke dienstverlening naar beneden aangepast. De toegevoegde waarde van de bouw, de financiële instellingen en de overheid is naar boven bijgesteld, aldus het CBS.

In het eerste kwartaal van 2013 waren er 51.000 banen van werknemers minder dan in het voorgaande kwartaal. Hierbij is rekening gehouden met seizoeneffecten. Volgens de eerste raming bedroeg de daling 34.000. Ten opzichte van een jaar eerder was de daling 121.000 banen. Bij de eerste raming was dat 99.000. Vooral in de zakelijke dienstverlening en in de handel en vervoer was het banenverlies groter dan eerder is geraamd. De lonen per arbeidsjaar waren in het eerste kwartaal 2,0 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012, zo blijkt uit de berekening van de bureau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden