Aardappelen grootste stijgers

Franse agroproducten 6,2 procent duurder

1 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

De gemiddelde prijs van landbouwproducten in Frankrijk is in de maand juni met 6,2 procent gestegen, dat blijkt uit cijfers van het statistiekenbureau Insee. Met name de prijs van aardappelen schoot omhoog, daarentegen daalde de graanprijs.

Aardappelen lieten in de maand juni in Frankrijk een prijsstijging  van 140 procent zien ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Fruit steeg met 14,8 procent en groente liet een stijging van 10,6 procent zien. Reden voor de prijsstijging is met name het koude en natte begin van de zomer.

Daarentegen lieten de graanprijzen een daling zien ten opzichte van 2012. De prijzen gingen gemiddeld met 7,5 procent omlaag ten opzichte van een maand eerder en 3,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Tarwe daalde met 6,3 procent in een jaar tijd. Volgens Insee is dit het gevolg van een overvloedige oogst op het noorderlijk halfrond. Ook de prijs van oliezaden daalde met 4,9 procent in een jaar tijd en 6,9 procent in een maand.

De prijzen van vee stegen met 1,6 procent in juni en namen 3,8 procent in een jaar toe. Varkens profiteerden van een krap aanbod in Europa en stegen 1,4 procent ten opzichte van de maand mei. De prijs van eieren kelderde met 35 procent in een jaar tijd als gevolg van een herstel van de productiecappaciteit. Voerprijzen stegen de afgelopen twaalf maanden met tien procent. De melkprijs ging in een jaar tijd met 3,2 procent omhoog.

Schermafbeelding 2013-08-01 om 10.27.10.png

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Graanprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden