Meer studenten landbouw

HAS-diploma biedt redelijke kans op baan

20 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Er hebben zich ruim 26.000 scholieren meer dan vorig jaar ingeschreven bij hogescholen. Ook bij de hogere landbouwscholen steeg het aantal aanmeldingen. Het toekomstige arbeidsmarktperspectief is dan ook redelijk. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen

In 2012 schreven zich 2.195 scholieren in voor een studie landbouw en natuurlijke omgeving. Voor dit collegejaar zijn dat er 2.686. Een absolute groei van 491 studenten oftewel 22,4 procent. De cijfers hebben betrekking op de aanmeldingen tot en met week 32; tot 1 oktober valt er nog een deel af. 

Volgens berichtgeving op Elsevier is voor technische opleidingen dit jaar meer animo, omdat deze meer garantie bieden op een goede baan. Hiermee is het perspectief op werk van groter belang bij het kiezen van een studie. Door de economische crisis en diplomaschandalen zijn pretstudies minder in trek. Ook een landbouwstudie biedt een goede kans op werk. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) typeert de toekomstige arbeidsmarktperspectieven tot 2016 voor recent afgestudeerden met een hoger agrarisch diploma als redelijk. 

Landbouw is veruit het kleinste segment van alle HBO sectoren. Jaarlijks staan er in totaal zo’n 8.000 studenten ingeschreven bij een Landbouwstudie op Hbo niveau, zo analyseert het ROA. Dier- en veehouderij en Bedrijfskunde en agribusiness zijn veruit de grootste oplei¬dingen. Deze twee studies hebben jaarlijks ongeveer twee keer zo veel studenten als de nummer drie en vier van de grootste landbouw opleidingen: Educatie en kennismanagement groene sector en Diermanagement (beiden hadden zo’n 740 ingeschreven studenten in 2010). Andere grote landbouw opleidingen zijn bos- en natuurbeheer, milieukunde (landbouw), plattelandsvernieuwing, tuinbouw en akkerbouw, voedingsmiddelentechnologie en land- en watermanagement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden