Gros voor gemiddeld bedrijf

Toekomst familiebedrijf onder druk

26 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het grootste deel van de boeren ervaart het werk als positief en een bijna net zo groot percentage wijst schaalvergroting af, zo blijkt uit een enquête van de SP. De grote bedrijven worden vooral als bedreiging van het familiebedrijf gezien. Degene die wel positief zijn juichen het toe vanwege de kans op een socialer leven.

‘As nen boer nich klaagt is hee zeeke’ of ‘Nne boor en e vêrreke knorre altiêd’, ondanks dat een boer altijd klaagt heeft 87 procent van de 841 door SP ondervraagde boeren plezier in het werk. In De Boer aan het Woord, maakt de SP duidelijk dat schaalvergroting bij het grootste deel van de boeren geen doel is. Van de deelnemers heeft 82 procent liever een bedrijf van een normale, gemiddelde omvang.

De mits is dat er een fatsoenlijk inkomen mee te verdienen moet zijn. Van de boeren vindt 16 procent megabedrijven een goede ontwikkeling, want een ondernemer krijgt daardoor bijvoorbeeld weer een socialer leven, en vindt 47 procent van de respondenten megabedrijven geen goede ontwikkeling. 

Van de ondernemers in de agrarische sector werkt meer dan de helft gemiddeld 60 uur per week. Ruim 87 procent ervaart het werk als positief, hoewel door zorgen over de toekomst het werkplezier steeds iets verder afneemt. Met name de afgelopen jaren gaat het steeds iets minder. Ruim een derde van de boeren heeft dan ook een minimuminkomen of minder.

De ondernemers wijzen met name de macht van supermarkten, slachterijen en andere inkopers aan als een groot probleem. "De mededingingsautoriteit wordt als medeplichtige aangewezen voor de slechte onderhandelingspositie van de boer, omdat de inkoopmacht niet wordt aangepakt, maar boeren wel beperkingen worden opgelegd in de mogelijkheden tot zelforganisatie." Schaalvergroting wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
hans wolfs 26 Augustus 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10832941/Toekomst-familiebedrijf-onder-druk]Toekomst familiebedrijf onder druk[/url]
de sp schrijft wat ze zelf het liefst zien dus het liefst een keutelboer op de hei met anderhalve koe en een varken met een camping lekker knus maar geen inkomen
poldes 26 Augustus 2013
schaalvergroting in de landbouw door te veel verplichte kosten op het boerenbedrijf.
schaalvergroting door rationelere manieren(met automatisering)van
produceren.
als je de afgelopen 40 jaren met je familiebedrijf niet aan schaalvergroting had mee gedaan ;dan bestond je nou niet meer.
Maar ik geloof toch een beetje dat schaalvergroting in de landbouw
zo langzaam geen duurzaam middel aan het worden is.
de huidige schaalvergroting dient met name de grootgeld investeerders; maar niet zo zeer de bedrijfsleider(lijder)boer.
bollie 27 Augustus 2013
Door de schaalvergroting gast meer dan de helft van de boeren failliet de konende 5 jaar. En de boer hoj leende maar voort, en daar gaat nu een einde aan komen.
Jannes 28 Augustus 2013
Zou toch handig zijn als je je inkomen rond kon krijgen met die anderhalve koe.En een varken.
Leuker in elk geval als zeven dagen in de week van smorgens tot savonds in de stal rond moeten hangen,om je centen te kunnen verdienen voor je beleggingsmaatschappij.
piet 15 September 2013
Wat hebben ze het liefst subsidie boeren of ondernemers???????
cadzui 16 September 2013
ach ja die discussie over familiebedrijf versus schaalvergroting is een beetje uit zijn verband gerukt. In nederland zijn er maar een handvol niet familiebedrijven. de rest is allemaal familiebedrijf ook al hebben ze 300 ha land en/of 400 koeien. kijk wat er in de rest van de wereld gebeurd en je lacht je ziek om het gepruts in Nederland op de vierkante meter, waarbij gesproken wordt over schaalvergroting als we groeien van 100 naar 200 hectare. In het de oekraine klagen de kleine boertjes met 4000 ha grond dat alle grond wordt weggekaapt door de grote jongens die al 100000 hectare bewerken....
over de schaalgrote versus inkomen moeten we niet vergeten dat het niet reeel is te denken dat op een bedrijf waar maar halftijd werk is, er een volledige inkomen verdiend kan worden. zou ook niet echt fair zijn naar de andere bevolkingsgroepen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden