EU-rapport: zorgwekkend

Handelsbarrières nemen wereldwijd nog altijd toe

2 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Er is een zorgwekkende toename van het aantal handelsverstorende maatregelen. De Europese Commissie stelt in een maandag verschenen rapport dat er het afgelopen jaar ongeveer 150 nieuwe handelsbeperkingen bij kwamen, terwijl er maar 18 werden opgeschort. 

Protectionistisch gedrag door landen is, ondanks de tekenen van herstel van de wereldeconomie, sterk toegenomen. Vooral als het gaat om invoerbelasting. Brazilië, Argentinië , Rusland en Oekraïne hebben de zwaarste tariefverhogingen toegepast . 

De maatregelen zetten aan tot het gebruik van binnenlandse goederen en verplaatsing van bedrijven. Zeker in markten voor overheidsopdrachten. Brazilië is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de beperkingen, gevolgd door Argentinië en India. 

Een andere conclusie uit het rapport is dat sommige landen een deel van hun eigen industrie blijven beschermen tegen buitenlandse concurrentie waarbij hun consumenten -en andere industriële sectoren in het nadeel zijn. Brazilië en Indonesië geven de meest treffende voorbeelden van deze aanpak .

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden