Albert Heijn komt tot inkeer

Overbodige schakels gaan uit keten verdwijnen

3 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het lijkt erop dat het weer goed zit tussen Albert Heijn en de land- en tuinbouw. De ruzie die ontstond nadat de retailer vorig jaar aankondigde een eenzijdige leverancierskorting van 2 procent op te leggen, heeft erin geresulteerd dat de Zaanse supermarktketen meer direct zaken gaat doen met boeren en tuinders. Dat meldt LTO Nederland op haar website.

LTO Nederland en Albert Heijn (AH) verzochten EFMI Business School om in beeld te brengen welke krachten werkzaam zijn op de versketen. Aanleiding voor het onderzoek was de zogenoemde 2-procent-brief van Albert Heijn vorig jaar. "Dat hadden we beter niet kunnen doen’, zei marketingdirecteur Alfred Levi van AH. ‘Het is jullie actie geweest dat we hier nu aan tafel zitten." LTO reageerde indertijd stevig. ‘Maar we zijn niet voor de deur gaan staan, maar aan tafel gaan zitten om elkaar goed de waarheid te zeggen’, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. 

Zowel AH als boeren en tuinders zien kansen in meer directe leveringsafspraken. EFMI verwacht dat samenwerkingsverbanden in gesloten ketens in de komende tien jaar een opmars gaan maken en de markt gaan domineren. Ketens worden steeds korter en dat betekent dat ketenpartijen die geen toegevoegde waarde bieden zullen verdwijnen.

Naast gesloten ketens nemen exclusieve producten en nichemarkten in belang toe. De drie belangrijkste trends, die de versmarkt in sterke mate beïnvloeden, zijn de vraag van de consument, de verwachte schaarste aan versproducten en de supermarkten die onderscheidend willen zijn.

De meer innige samenwerking die AH met boeren en tuinders voor ogen heeft, is een hele omslag met een jaar geleden. Maat ziet supermarkten dan nu ook veel meer als bondgenoot dan als tegenstander. "Het zijn de etalages van producten van boeren en tuinders."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hendriksen 3 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10833502/Overbodige-schakels-gaan-uit-keten-verdwijnen]Overbodige schakels gaan uit keten verdwijnen[/url]
In het verleden is gebleken dat rechtstreeks handelen met de afnemer nog nooit wat voor de boer heeft opgeleverd.
Niet oneerbiedig bedoeld maar een boer is nu eenmaal geen handelaar.
De wolven van AH en andere ketens zullen die arme boertjes met huid en haar opeten.
De bovengenoemde overbodige schakels en ketenpartijen die geen toegevoegde waarde bieden (Meestal de handel) zijn markt kenners en kunnen voor hun klanten een vuist maken naar de afnemers als AH.
Beter transport, grotere partijen enz.)
Een handelaar is dagelijks aan het vechten voor een betere prijs, terwijl een boer een éénmalige afspraak maakt en daarna niet meer nadenkt over de prijs.
AH doet graag zaken met de boeren omdat ze dan van de lastige tussenhandel verlost zijn.
Maar volgens de LTO is AH nu opeens een bondgenoot van de boeren. haha
fryslanboppe 3 September 2013
En ja hoor, zoals gewoonlijk strijkt de LTO de eer weer op. Ik kan me niet herinneren dat er iemand van de LTO aanwezig was om te protesteren in Zaandam! Dankzij de NMV (die wel voor haar leden vecht) is die 2% ingetrokken.
En ik zou die AH echt niet vertrouwen als ik hun was.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden