Toekomst of realiteit?

Tablet neemt het stuur van de trekker over

12 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met een tablet computer de trekker of machine aansturen. Het is een droom die fabrikanten en gebruikers koesteren sinds de uitvinding van Apple’s succesvolle iPad. En zeg nou zelf, het is ook een goed idee.

Er is vandaag de dag een enorm aanbod van terminals en boordcomputers, die eigenlijk allemaal hetzelfde moeten doen: Een trekker of machine aansturen en informatie verstrekken. Door één universele terminal te gebruiken kan het een stuk gemakkelijker worden om verschillende merken met elkaar te laten ‘praten’.

Verschillende organisaties pleiten al langer voor de universele terminal. De gebruiksvriendelijkheid van consumentenelektronica kan voor zowel de fabrikant als eindgebruiker veel voordelen opleveren. Echter, zijn deze apparaten wel geschikt voor de agrarische industrie?

De Argo groep, producent van Landini en McCormick trekkers, wakkerde het vuurtje eind 2012 aan. Op de Eima show in Bologna werd de @Tractor geïntroduceerd. Een Landini trekker die geheel via een app op de iPad wordt aangestuurd. Ook het werktuig wordt via de tablet aangestuurd.

Een mooi idee maar nog niet praktijkrijp. Hopelijk zien we hier op de Agritechnica meer van terug. Claas volgde op de Sima in Parijs met een Universal Terminal (UT) app. Ze ontvingen er een gouden medaille voor. Claas zet met de tablet app vooral in op het aansturen van de machine, via het Isobus protocol.

Het systeem is simpel. Je download de app, hangt de machine aan de trekker en de bediening verschijnt direct op de tablet. Geen gepruts met verschillende stekkers die niet passen, of een ander merk terminal waar het allemaal net niet honderd procent op werkt. Ondanks de Isobusstandaard, die alle grote fabrikanten inmiddels hanteren, blijkt dat in de praktijk de koppeling niet altijd vlekkeloos verloopt. Bovendien wordt veel geld verdiend met het verkopen van licenties om überhaupt een machine aan te kunnen sturen met de boordcomputer.

De UT app van Claas is een goed idee maar helaas gaat het hier eveneens om een proefballonnetje. Wanneer zo’n dergelijk systeem op de markt komt is niet te zeggen.

De @Tractor app van Argo op een Landini trekker.

Machinefabrikant Väderstad uit Zweden was de eerste met een praktijkrijpsysteem. Naar aanloop van de Agritechnica lanceert het de E-Services, een app op de iPad. Hiermee kan de Tempo precisiezaaimachine aangestuurd worden. Dit systeem draait echter niet volgens het Isobus protocol maar wordt als alternatief aangeboden. Op de zaaimachine is een computer gemonteerd die een beveiligd netwerk creëert, waar de tablet op kan inloggen.

Aankomend voorjaar gaat het systeem in Duitsland draaien op de Tempo maïszaaimachine. Väderstad zegt dat vanaf eind 2014 meer machines via deze weg kunnen worden aangestuurd. Een ontwikkeling die we met veel interesse volgen.

Väderstad ipad E-Services

De zaaimachine aansturing van Väderstad op een iPad. De tablet zit in een speciale houder met drukknoppen.

Peter van der Vlugt, R&D manager bij Kverneland Mechatronics, de elektronicatak van Kverneland en uitvinder van het Isobus protocol, noemt als zorgenpunt bij de iPad de betrouwbaarheid en de veiligheid. Van der Vlugt is ook nog voorzitter van de  AEF: Een internationale organisatie die zich bezighoudt met het standaardiseren van de elektronica op landbouwmachines. Alle grote fabrikanten- Claas, John Deer, CNH en AGCO- zijn hierbij aangesloten.

Met de laatste versies van het Isobus protocol stellen trekkerfabrikanten de weg open naar hun trekker. Zo kunnen machines zelf een trekker aansturen. bijvoorbeeld een balenpers  die de trekker laat stoppen om een baal te lossen. Als een machine een trekker kan besturen, waarom kan een iPad dit dan ook niet? "Om te beginnen is een trekkercabine stoffig, zijn er veel trillingen en moet de tablet tegen een stootje beschermd zijn. Niet de ideale omgeving voor een iPad."

De R&D manager wijst niet alleen naar de omgevingsfactoren, maar wijst ook op het oorspronkelijke doel van een iPad. "De processor en verschillende onderdelen zijn ontwikkeld om relatief lichte programma’s te draaien. Om een complete trekker aan te sturen is een tablet met zwaardere elektronica vereist."

Kverneland introduceerde in 2011 de tweede generatie Isomatch Tellus bedieningsschermen, een stevige boordcomputer met twee schermen. Deze breidt het bedrijf nu uit met meer mogelijkheden. Zo kunnen er al internetpagina’s bezocht worden, strooitabellen gedownload worden en camera’s geïnstalleerd worden. Echter, allemaal binnen de door Mechatronics ontwikkelde ‘beveiligde omgeving’.

Wanneer van een tablet gebruikt wordt kan veel gemakkelijker door de gebruiker zelf iets worden aangepast. Dat kan een voordeel zijn voor de eindgebruiker, maar tevens een gevaar. Door de elektronische aansturing te wijzigen kunnen de machine overbelast worden. Of we binnen nu en drie jaar allemaal met een tablet in de trekker zitten, om een machine aan te sturen, is dus nog maar de vraag. Er wordt wel degelijk gekeken naar de mogelijkheden, maar het is onzeker of deze volledig geschikt zijn voor agrarische toepassingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

iPadtrekker
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden