Rijksbegroting remt af

LTO waarschuwt voor lastenverzwaring

17 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

LTO wil geen nieuwe lastenverzwaringen voor de land- en tuinbouw. ‘In een periode van economisch herstel moet je een sector op stoom niet afremmen, maar juist stimuleren. Hogere lasten voor het bedrijfsleven, ook al lijken die beperkt, werken averechts’, luidt de reactie van voorzitter Albert Jan Maat op de gepresenteerde rijksbegroting 2014.

Maat baseert zich op recente CBS-cijfers over het eerste halfjaar 2013. De agrosector zorgde voor exportgroei van 7,4 procent, terwijl de totale exportwaarde daalde met 0,2 procent. ‘Nederland zakt op de ranglijst van meest concurrerende economieën. Zonder de agrosector zou de export in vergelijking met 2012 zelfs zijn teruggelopen. Het behoud van een sterke concurrentiepositie van bedrijven is derhalve essentieel’, vindt Maat.

Hij is blij dat fiscale regelingen als de Landbouwregeling (btw) en het Verlaagd tarief glastuinbouw onaangetast zijn gebleven. Maat vreest echter dat de agrosector aan groeikracht verliest als nieuwe lastenverzwaringen doorgaan, zoals een hogere accijns op diesel en een toekomstige beperking van de zelfstandigenaftrek.
LTO constateert verder dat de budgetten om vernieuwingen in de land- en tuinbouw toe te passen, gestaag omlaag gaan. De invloed van de overheid op het duurzamer maken van de hele land- en tuinbouwsector wordt steeds kleiner.

Uit de rijksbegroting blijkt dat de NVWA het met steeds minder rijksmiddelen moet doen. Anderzijds wordt aangekondigd dat de NVWA-tarieven, die doorberekend worden aan het bedrijfsleven, fors omhoog moeten. Per saldo leidt ook dit tot hogere lasten van het bedrijfsleven. LTO Nederland roept de Tweede Kamer op deze plannen drastisch bij te stellen.

LTO Nederland heeft er begrip voor, dat tijdelijk minder geld beschikbaar is voor natuur dan in het coalitieakkoord is afgesproken. Voorwaarde is wel dat het gekorte bedrag (100 miljoen) de komende jaren weer voor hetzelfde doel beschikbaar komt. Wat LTO betreft dient het behoud van biodiversiteit bij verschillende vormen van natuurbeheer voorop te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
henk 17 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10834549/LTO-waarschuwt-voor-lastenverzwaring]LTO waarschuwt voor lastenverzwaring[/url]
lto pffffffff......
knor 18 September 2013
Wie gelooft lto nog?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden