Melkveehoudersbond kritisch

Hard zoeken naar extra arbeid door Natuurpact

23 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De stelling dat het Natuurpact 40.000 extra arbeidsplaatsen op gaat leveren, ook in de landbouw, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Minder grond en minder ruimte voor mest betekenen in de ogen van de bond juist minder banen.

Volgens berekeningen van Ecorys gaat het Natuurpact, gesloten door staatssecretaris Sharon Dijksma en de provincies, 40.000 extra banen opleveren. Hiervoor wordt de komende jaren 200 miljoen euro uitgetrokken. Maar waar die banen vandaan komen blijft in het midden.

De NMV geeft aan dat het mooi klinkt dat er zoveel banen bijkomen, maar "de onderbouwing voor deze bewering in het rapport van Ecorys is flinterdun." De organisatie stelt zelfs dat onderbouwingen in het rapport niet terug te vinden zijn.

Wat wel vaststaat is dat er voor de aanleg van nieuwe natuur grond nodig is, waaronder ook landbouwgrond. Minder landbouwgrond houdt in dat er minder grond beschikbaar is voor het uitrijden van mest en de gebruiksruimte op basis van stikstof in Nederland alleen maar afneemt.  "Dit heeft direct negatieve gevolgen voor de landbouwsector." Het gevolg is dat het aantal arbeidsplaatsen in de landbouw alleen maar afneemt.  Iets wat volgens de NMV door Ecorys niet is meegenomen.

Wat wel in goede aarde valt bij de vakbond is de aandacht voor agrarisch natuurbeheer. Dit wil zeggen wanneer er wel voldoende financiële waardering tegenover moet staan. Hierover wil de NMV graag in gesprek met provincies.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NatuurpactNMV
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 23 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10834966/Hard-zoeken-naar-extra-arbeid-door-Natuurpact]Hard zoeken naar extra arbeid door Natuurpact[/url]
Dit mooie maar zeer arrogante landje heeft de laatste tientallen jaren z'n pijlen gericht op de dienstensector. We hoeven niets meer te maken, de boeren mogen wel vertrekken, het transport mogen de buitenlanders wel over nemen en we maken van Nederland een park. Dat is gunstig voor de vrije tijdsbesteding, als we zo doorgaan hebben we nogal wat natuur nodig want dan zitten er volgend jaar een miljoen mensen in de ww. Den Bleker had het niet verkeerd gezien die wilde het tij keren! Wordt wakker mevr. Dijksma, we moeten in Nederland alle zijlen bijzetten...Kijk naar Duitsland die heeft alles nog industrie, boeren, energie, productie en onze nertsenfokkers. Wij hebben niets meer en we gaan gewoon door met onze linkse hobby's. Kom a.u.b. weer met twee benen op de grond, hou de polders intact en ga aan het werk. Zolang we dat nog hebben. Hou de peilingen in de gaten dan ziet iedereen dat hier een minderheid aan het regeren is, dat geeft toch wel iets aan? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
A. Verhoeff 26 Januari 2014
Nederland wordt weer net als heel vroeger, moeras overal, en met het vooruitzicht grond van particulieren goedkoop in het bezit te kunnen krijgen.
Het gaat de regering niet om Natuur, het gaat om geld.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden