Schakelen met eco-stand

Brandstof besparen met eco-functie op aftakas

3 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Zuidberg Frontline Systems uit Ens (Fl) zegt met de Eco-Twin frontaftakas de eerste fabrikant te zijn die het mogelijk maakt om tussen 1000 tpm en 1000 eco te kiezen. Wie voor deze eco stand kiest kan 10 tot 20 procent brandstof besparen, zo liet Zuidberg onderzoeken door verschillende onafhankelijke partijen.

PPP-Agro Advies testte de Eco-Twin frontaftakas in samenwerking met Wageningen UR en het Veenweide Innovatie Centrum voor Zuidberg. Uit dit onderzoek is gebleken dat het brandstofgebruik met 10 tot 20 procent afnam, ten opzichte van de normale 1000 tpm stand. De reductie in brandstof realiseert de frontaftakas door het motortoerental te reduceren tot 1564 tpm. Door een "spaar" overbrenging wordt het werktuig wel met 1000 toeren aangedreven.

De Eco-Twin frontaftakas is geschikt voor trekkers met een vermogen van 100 tot 250 pk. Vaak is het bij deze trekkers al mogelijk om de standaard aftakas te voorzien van een 1000 Eco stand. Zuidberg maakt deze optie nu ook mogelijk in de fronthef en zegt hiermee uniek te zijn.

Zuidberg benadrukt dat de eco stand vooral geschikt is in situaties wanneer het trekkervermogen het toelaat om met een lager motortoerental te werken. Dit kan alleen voor de frontaftakas gelden, of voor zowel voor als achter. Denk hierbij aan een frontmaaier en opraapwagen of loofklapper in combinatie met een rooier. Het schakelen van de eco stand doe je met een simpele tuimelschakelaar.

De Eco-Twin frontaftakas kost bruto 2.800 euro meer dan een standaard 1000 tpm frontaftakas. Zuidberg rekent voor: Wie per jaar 400 uur op de 1000E stand maait bespaard 13,5 procent brandstof op 30 liter/uur. Dat is ongeveer 4 liter. Bij een dieselprijs van 1,25 euro bespaar je dus 2.000 euro op jaarbasis. De meerprijs is dan in zo"n anderhalf jaar terugverdiend.

Zuidberg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden