Tarra stijgt flink door regenval

Gemiddeld 1,4 ton per ha bietverlies met koppen

23 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het IRS heeft in de Noordoostpolder enkele controles uitgevoerd om het kopwerk bij suikerbieten te beoordelen. Hieruit bleek dat gemiddeld 1,4 ton per hectare aan bieten werd verloren. IRS noemt dat erg goed. De bietverliezen lagen allemaal tussen de 0,7 en 2 ton per hectare.

De oogstomstandigheden waren tijdens de test vrij gunstig, zegt het IRS. Om zelf te controleren op oogstverliezen heeft het IRS een rekentool op hun website staan. Dankzij de wateroverlast in het zuidwesten en zuiden verloopt het rooien van suikerbieten moeizaam, bericht IRS. Lokaal kunnen bietenrooiers nauwelijks op het land komen. Ook het transport met trekkers en kippers vormt een probleem. Vooral op lichte grond is het nu lastig om te rooien. De zware gronden zijn draagkrachtiger en rooien beter. Volgens IRS zijn nog 3 tot 5 droge dagen nodig voor weer enigzins goed gerooid kan worden.

De moeizaame oogstwerkzaamheden zijn goed terug te zien in de tarrapercentages van afgelopen week. In de getroffen gebieden, Zuid-Holland en Zeeland, steeg het percentage met 2 tot 3 procent. De regio Zuid-Holland vast had met 6,6 de hoogste stijger qua tarrapercentage. Ook de regio Bommelerwaard/Betuwe steeg veel, met 5,2 procent, en Oostelijk Flevoland, met 4,7 procent.

Als we kijken naar de suikerpecentages doen Flevoland en het Groningse kleigebied mee met de hoogste suikerpercentages. Afgelopen week lag deze op 17,2 procent. Salland/Twente en de Kop van Noord-Holland hebben met 16,1 procent de laagste gehaltes. Ondanks de slechte weersomstandigheden loopt de verwerking op beide fabrieken op schema, zegt het IRS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden